Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό ζήτημα η πράσινη ανάπτυξη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό ζήτημα η πράσινη ανάπτυξη

0
ΚΑΦΗΡΕΑΣ
Διαφήμιση

Την επιδίωξή του να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο στην πράσινη αλλά και στη γαλάζια ανάπτυξη με την αξιοποίηση και των θαλασσών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων της Enel Green Power στον Καφηρέα Ευβοίας.

«Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές»,  επισήμανε χαρακτηρίζοντας το έργο καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, που εγκαινίασε πρόσφατα, «δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις τόσο των επενδυτών όσο και των εργαζομένων».

Το μεγαλύτερο αιολικό της χώρας

mitsotakis aioliko parko

Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GW ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο.

Η επένδυση έφθασε στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τα αιολικά πάρκα, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια. Η ενέργεια θα εγχύεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη.

Για τι άλλο μίλησε ο πρωθυπουργός

καφιρεας

Για το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ: θα είναι έτοιμο ως το τέλος του χρόνου, και ως τότε θα γίνουν τροποποιήσεις στο ισχύον προκειμένου να αντιμετωπισθούν αγκυλώσεις. «Δεν πρόκειται -τόνισε- να γυρίσουμε την “πλάτη” στο αύριο που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για το αιολικό πάρκο: είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, δηλ. την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος.

Για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών: το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια. «Δεν μπορεί οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει».

Για τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας: το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Για την επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων: θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία: η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ, προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Για το ότι το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης: θα ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2020. Θα οργανώνει την αγορά των οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης. Μεγάλο μέρος του στόλου των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα είναι ηλεκτροκίνητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την πράσινη ανάπτυξη: δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά και τον μικρό οικιακό παραγωγό. «Η πράσινη ανάπτυξη του 2025-2030 θα είναι μια υπόθεση που θα μας αφορά όλους», ανέφερε.

Παρών στα εγκαίνια ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κ.α.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ απολιγνιτοποίηση, το 2028 και οι παίκτες της αγοράς
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα στην 3η θέση παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ