Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η απολιγνιτοποίηση, το 2028 και οι παίκτες της αγοράς

Η απολιγνιτοποίηση, το 2028 και οι παίκτες της αγοράς

0
λιγνιτικών μονάδων
Διαφήμιση

Επενδυτική κούρσα υψηλών ταχυτήτων προβλέπει το larissanet.gr με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί μελλοντικής απολιγνιτοποίησης. Στόχος, αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα από την απόσυρση του λιγνίτη.

Επενδύσεις 10 δισ. έως το 2030

φυσικό αέριο

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται μεγάλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου αλλά και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που υπολογίζεται να φτάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, τα 10 δισ. ευρώ έως το 2030.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά funds από τις ΗΠΑ αλλά και επιχειρήσεις από τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, τα οποία πολιορκούν τη χώρα μας για επενδύσεις σε ΑΠΕ είτε εξαγοράζοντας έργα, είτε αναπτύσσοντας καινούργια, ενώ μεγάλοι διεθνείς παίκτες ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Καύσιμο-γέφυρα το φυσικό αέριο

fysiko aerio

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως το καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση στη νέα μεταλιγνιτική εποχή, θα είναι το φυσικό αέριο, με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς αλλά και άλλους επιχειρηματίες να έχουν πάρει θέση, σχεδιάζοντας συνολικές επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

«Όσο θα φεύγει ο λιγνίτης θα αντικαθίστανται με μονάδες φυσικού αερίου», επισημαίνει στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές νόρμες για μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καλλιεργεί πρόσφορο έδαφος για ένα άλλο ορυκτό καύσιμο και όχι για μια σταδιακή απολιγνιτοποίηση ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι επενδύσεις

αγωγοί φυσικού αερίου

Στις επενδύσεις κυριαρχεί η εταιρεία Μυτιληναίος, που εγκαινίασε πρόσφατα την κατασκευή της δικής της μονάδας φυσικού αερίου στη Βοιωτία δυναμικότητας 826 μεγαβάτ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Στο εργοστάσιο του ομίλου στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, θα επενδυθούν 350 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προγραμματίζει μια νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή. Στόχος είναι να έχει επιλεγεί ο εξοπλισμός πριν από τα τέλη του έτους ώστε η μονάδα να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021.

Νέα εργοστάσια έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα η Elpedison, η οποία ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison, μέγιστης δυναμικότητας 826 MW, ο όμιλος Κοπελούζου για 660 MW στην Αλεξανδρούπολη, η ElvalHalcor του ομίλου Στασινόπουλου για 566 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και ο όμιλος Καράτζη στη Λάρισα για 660 MW που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ΚΕΝ.

Οι αντιρρήσεις της αγοράς

φυσικό αέριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά δεν είναι και πολύ ικανοποιημένη με τις ανακοινώσεις και τις προθεσμίες για την απόσυρση από τον λιγνίτη. Θεωρούν το 2028 αυθαίρετο, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον το ηλεκτρικό σύστημα να κρατηθεί όρθιο με το σβήσιμο όλων των μονάδων. Κάποια λιγνιτικά εργοστάσια θα πρέπει να μείνουν σε ψυχρή εφεδρεία για να συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Δύσκολη εξίσωση παραμένει επίσης η Πτολεμαΐδα 5, μια μονάδα που η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021. Ακόμη και αν μετατραπεί σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με κάποιες σκέψεις, η ΔΕΗ θα χρειαστεί πρόσθετες επενδύσεις τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση