Αρχική Διάστημα Κρατήρας του Άρη φιλοξενούσε κάποτε μια υψηλής αλατότητας λίμνη

Κρατήρας του Άρη φιλοξενούσε κάποτε μια υψηλής αλατότητας λίμνη

0
gale crater
Διαφήμιση

Αν και ο Άρης, πλέον, μοιάζει με έναν άψυχο, ξηρό και έρημο πλανήτη, ωστόσο αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. Το Curiosity Rover της NASA συγκέντρωσε ακόμη περισσότερες ενδείξεις για μια αρχαία αλμυρή λίμνη που, πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, βρισκόταν στις άκρες του κρατήρα Gale.

Η ανάλυση των δειγμάτων εδάφους που συλλέχθηκαν από τον κρατήρα, από ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), δείχνουν πως υπάρχει μια ποικιλία αλάτων που δεν παρατηρήθηκαν σε άλλους βράχους του Άρη.

Η ομάδα θεωρεί ότι αυτά τα θειικά άλατα προέρχονται από το εξατμισμένο νερό, υποδηλώνοντας την ύπαρξη αρχαίων αλμυρών λιμνών που θα μπορούσαν κάποτε να φιλοξενούν μικροσκοπικές μορφές ζωής.

«Η σχετικά χαμηλή διαλυτότητα των μετάλλων θειικού ασβεστίου έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη παραγωγή τους κατά την εξάτμιση», εξηγούν οι συγγραφείς στο Nature Geoscience, «ενώ τα λιγότερο συνηθισμένα θειικά άλατα μαγνησίου και χλωριούχα μέταλλα αντιπροσωπεύουν την τελική εξάτμιση».

aris

Από τότε που ο κρατήρας επελέγει ως μέρος προσγείωσης του Curiosity, οι επιστήμονες, υποστήριζαν σθεναρά την υπόθεση για ύπαρξη μιας λίμνης. Μάλιστα, το 2013, η NASA είχε ανακοινώσει ότι ο κρατήρας Gale περιείχε μια αρχαία λίμνη γλυκού νερού που μπορεί να είχε μικροβιακή ζωή. Από τότε μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ακόμα περισσότερες ενδείξεις για λίμνες και ροές (υγρού), στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ένα υπόστρωμα εμπλουτισμένο με θειικό άλας, γεγονός που δίνει ακόμα περισσότερες ενδείξεις για το πως ο Άρης, έχασε το νερό του.

Καθώς το Curiosity συνεχίζει να διασχίζει τον κρατήρα από άκρη σε άκρη προς νεώτερους βράχους, οι επιστήμονες θα μπορέσουν στο μέλλον να προσδιορίσουν ακόμα περισσότερο την προέλευση αυτής της λίμνης.

Διαφήμιση