Αρχική Καταστροφές Κλιματική αλλαγή: Χάθηκε το 10% των παγετώνων της Ελβετίας

Κλιματική αλλαγή: Χάθηκε το 10% των παγετώνων της Ελβετίας

0
elvetia
Διαφήμιση

Οι Eλβετική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών, προειδοποίησε σήμερα, πως οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι πρωτόγνωρο σε ένα διάστημα 100 χρόνων.

Οι μετρήσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή ειδικών για την κρυόσφαιρα σε 20 παγετώνες δείχνουν πως, μετά από αρκετούς καύσωνες στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2019, το λιώσιμό τους έφθασε σε «επίπεδα ρεκόρ», κάτι που αποδίδεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο χειμώνας του 2018/19 είχε ως κύριο χαρακτηριστικό σε ολόκληρη την Ελβετία από έναν πολύ κρύο Ιανουάριο με ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στη βόρεια πλαγιά των Άλπεων, ενώ παράλληλα έπεσαν μεγάλες ποσότητες χιονιού, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας καταγράφοντας και πάλι «ποσότητες ρεκόρ».

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο και τον Μάιο υπήρχε 20 έως 40% περισσότερο χιόνι στους παγετώνες σε σχέση με ό,τι συμβαίνει συνήθως. Στις αρχές Ιουνίου, χιόνι ύψους έξι μέτρων υπήρχε ακόμη κατά τόπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

elvetia 2

Ο ρόλος του καύσωνα

«Στη διάρκεια των δύο έντονων καυσώνων διάρκειας μίας εβδομάδας στα τέλη Ιουνίου και στα τέλη Ιουλίου, ποσότητες χιονιού και πάγου που αντιστοιχούσαν στην κατανάλωση πόσιμου νερού για ένα έτος έλιωσαν στους ελβετικούς παγετώνες μέσα σε μόλις 15 ημέρες», υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, περίπου το 2% του συνολικού όγκου των ελβετικών παγετώνων χάθηκε. Τα πέντε τελευταία χρόνια, το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 10% – τέτοιες απώλειες δεν είχαν ποτέ παρατηρηθεί μέχρι τώρα σύμφωνα με δεδομένα τα οποία καλύπτουν μια περίοδο που υπερβαίνει τα 100 χρόνια. Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα των Άλπεων, οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

elvetia 3

Οι παγετώνες κινδυνεύουν με αφανισμό

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης, οι περίπου 4.000 αλπικοί παγετώνες, που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, αλλά παρέχουν επίσης νερό το καλοκαίρι σε εκατομμύρια ανθρώπους, κινδυνεύουν να λιώσουν σε ποσοστό άνω του 90% μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.

Η τραγική αυτή εξέλιξη θα γίνει πραγματικότητα, αν δεν υπάρξει άμεσα λύση προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην Ελβετία, περισσότεροι από 500 παγετώνες έχουν εξαφανιστεί από το 1900.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, η Ιταλία εξέπεμψε SOS καθώς ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ήταν έτοιμο να αποκολληθεί στις Άλπεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χωριά ολόκληρα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως «η είδηση ότι ένας παγετώνας στο Λευκό Όρος κινδυνεύει να καταρρεύσει είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, πρέπει να μας συνταράξει και πρέπει να κινητοποιηθούμε».

Σχετικό Άρθρο:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι
Επόμενο άρθροΚαίγεται ο Λίβανος -Συνδρομή της Ελλάδας με δύο καναντέρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ