Αρχική Επιλεγμένα Ελβετία: Η «νεκρώσιμος ακολουθία» ενός παγετώνα (video)

Ελβετία: Η «νεκρώσιμος ακολουθία» ενός παγετώνα (video)

0
pagetonas 2
Διαφήμιση

Δεκάδες άνθρωποι στην Ελβετία, συμμετείχαν στην «κηδεία» του παγετώνα του Pizol με μια μεγάλη πένθιμη πορεία στο βουνό. Ο παγετώνας που λιώνει με γοργούς ρυθμούς βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.700 μέτρων κοντά στα σύνορα με το Λίχντεσταϊν και την Αυστρία.

Ο παγετώνας έχει χάσει από το 2006 το 80% με 90% του όγκου του και μένουν μόλις 26.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο Pizol «έχει χάσει τόση από τη σύστασή του που από επιστημονική άποψη δεν θεωρείται πλέον παγετώνας», εξήγησε η Αλεσάντρα Ντετζιάκομι της Ελβετικής Ένωσης για την Προστασία του Κλίματος, μία από τις ΜΚΟ που οργάνωσε την «κηδεία» του παγετώνα.

Φτάνοντας στον παγετώνα, ένας ιερέας και αρκετοί επιστήμονες εκφώνησαν ομιλίες υπό τους ήχους ενός αλπικού κέρατος, του ογκώδους, ξύλινου πνευστού των 3,6 μέτρων.

Στο σημείο κατατέθηκε στεφάνι, αλλά όχι πλάκα στη μνήμη του Pizol, όπως είχαν κάνει στις 18 Αυγούστου οι Ισλανδοί στην μνήμη ενός άλλου παγετώνα, του Όκγιεκουλ, του πρώτου στη χώρα που εξαφανίστηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

pagetonas 1

«Από το 1850 εκτιμάμε ότι περισσότεροι από 500 παγετώνες στην Ελβετία εξαφανίστηκαν εντελώς», από τους οποίους μόνο οι 50 είχαν όνομα, εξήγησε ο Ματίας Χους, ειδικός στους παγετώνες στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης. «Οπότε ο Pizol δεν είναι ο πρώτος. Όμως μπορούμε να τον θεωρήσουμε τον πρώτο παγετώνα στην Ελβετία που εξαφανίστηκε ο οποίος έχει μελετηθεί τόσο», πρόσθεσε.

Για τις ΜΚΟ η «κηδεία» του Pizol αποτελεί ευκαιρία να υπενθυμίσουν στους πολίτες ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο και «τα μέσα επιβίωσής μας και απειλεί τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε στην Ελβετία και σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Χους, όπως αναφέρεται στην κεντρική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για τον λόγο αυτό η Ελβετική Ένωση για την Προστασία του Κλίματος ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία για τους παγετώνες», που απαιτεί η Ελβετία να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050.

pagetonas

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here