Αρχική Ενέργεια Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: Πράσινη και φτηνή ενέργεια

Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: Πράσινη και φτηνή ενέργεια

0

Ως εθνικό έργο θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Όπως ενημέρωσε  ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Miguel Arias Canete, φορέας υλοποίησης θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Έργο μείζονος εθνικής σημασίας

diasundesh1

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η θέση του ΥΠΕΝ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Και αυτό όχι μόνο γιατί παρέχει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και επιτρέπει τον παροπλισμό των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και γιατί θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας όλων των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η μη διασύνδεση της Κρήτης συνεπάγεται επιβάρυνση του εν λόγω λογαριασμού κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο διαγωνισμός για τα καλώδια που θα συνδέσουν την Αττική με την Κρήτη, ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις και με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας.

Διασύνδεση Κύπρου

ηλεκτρική 1024x429

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία.

Στην προσπάθειά της να διευκολύνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, επισημαίνει το ΥΠΕΝ, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here