Αρχική Περιβάλλον Ηχηρό “όχι” στα δασικά αυθαίρετα

Ηχηρό “όχι” στα δασικά αυθαίρετα

0
afthaireta1
Διαφήμιση

Δυναμικά δείχνει να αντιμετωπίζει το θέμα των δασικών αυθαιρέτων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Τσιρώνη περί διατήρησης των δασικών αυθαιρέτων για 25 χρόνια με την καταβολή προστίμων.

Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα τα δασικά αυθαίρετα ξεπερνούν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο! Και παρόλο που αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο είναι διατεθειμένο να σεβαστεί πλήρως της επιταγές του ΣτΕ και να καταρρίψει τις όποιες παρατάσεις τέτοιων ιδιοκτησιών χωρίς να δημιουργηθεί όμως πρόβλημα στους δασικούς χάρτες.

Όχι στην επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης

αυθαίρετα

Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται ότι το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων δεν μπορεί να λυθεί με την επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός δασών, «αντιθέτως δε, προϋποθέτει την έγκυρη καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων στον αναρτώμενο δασικό χάρτη και κατ’ επέκταση στο δασολόγιο, την οποία, όμως, ματαιώνουν επ’ αόριστον οι επίμαχες διατάξεις. Πράγματι, ενώ ο νομοθέτης προβλέπει ειδική διαδικασία για την προσθήκη στον δασικό χάρτη και, εν τέλει, στο δασολόγιο, των δασικών εκτάσεων των κίτρινων περιγραμμάτων, όσων, δηλαδή, περιλαμβάνονται ακόμη και σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις που, ενδεχομένως, ενθάρρυναν την πεποίθηση των πολιτών ότι αυτές δεν είναι δασικές (μη νόμιμες ή ασαφείς οριοθετήσεις οικισμών, ημιτελείς πολεοδομήσεις κ.λπ.), ο ίδιος νομοθέτης εμφανίζεται, ταυτοχρόνως, να εξαιρεί, και από την ανάρτηση ακόμη των δασικών χαρτών, εκτάσεις, ορισμένες από τις οποίες δομήθηκαν όλως αυθαιρέτως, χωρίς καμία ένδειξη νομιμοφάνειας και κατά προφανή παράβαση των κανόνων του κράτους δικαίου».

Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν προσφύγει στο ΣτΕ το WWF Ελλάς και το ΓΕΩΤΕΕ, ζητώντας ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.

Α.Χ.

Διαφήμιση