Αρχική Ανακύκλωση Greenpeace: Αποκαλυπτική έρευνα για την πλαστική ρύπανση

Greenpeace: Αποκαλυπτική έρευνα για την πλαστική ρύπανση

0
Ανακύκλωση
Διαφήμιση

Έρευνα για τις απόψεις του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση πλαστικού πραγματοποίησε η Greenpeace, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2019.

Η πλαστική ρύπανση είναι πλέον ένα κοινά αναγνωρισμένο πρόβλημα και έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για να βρεθεί η σωστή απάντηση, αναφέρει η οργάνωση, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην έρευνα με αφορμή την επικείμενη νομοθεσία για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Στο πλαίσιο αυτό ρώτησε τους πολίτες για τον ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η ανακύκλωση αλλά και για τις βασικές τους γνώσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα που καθορίζουν τη δυνατότητά της να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο.

Κενά ενημέρωσης

πλαστικά καλαμάκια

Γενική παρατήρηση που προκύπτει από τις απαντήσεις, είναι ότι υπάρχει έλλειμμα γνώσης για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον μπλε κάδο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Επίσης, μόλις το 9,4% του κόσμου αναγνώρισε τη σωστή σημασία του γνωστού Green Dot που βρίσκεται στις συσκευασίες μας και δεν είναι άλλη από το ότι η εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά, συμμετέχει σε κάποιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Το 52% πιστεύει πως συμβολίζει την ανακυκλωσιμότητα της συσκευασίας, το 12,5% ότι η συσκευασία είναι από ανακυκλωμένο υλικό, και το 26% ότι είναι όλα τα παραπάνω.

Υπέρ της ανακύκλωσης

Κάδοι ανακύκλωσης

Ωστόσο, το 87,6% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η ανακύκλωση πλαστικού μπορεί να βοηθήσει δραστικά το περιβάλλον.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακύκλωση αποτελεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας τη βασική απάντηση στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Συνιστά πράγματι μία βελτίωση και μία πρόοδο προς ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης. Ωστόσο, ειδικά στο κομμάτι του πλαστικού, η γνώση μας για το τι είναι τελικά ανακυκλώσιμο και το τι μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα ελλιπής”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Συμπλήρωσε όμως ότι η πολιτεία, οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης των πλαστικών συσκευασιών, οι εταιρείες και οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων και οι ΟΤΑ οφείλουν να δώσουν τις σωστές πληροφορίες για την ανακύκλωση, ώστε ο πολίτης να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά.

Πάντως, εκτός από τη σημασία της στην προστασία του περιβάλλοντος, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (73%) πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι το βασικότερο που μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να βοηθήσει. Μάλιστα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ανακυκλωσιμότητα ή μη ενός προϊόντος επηρεάζει πολύ τις αγορές τους. Η αξία που δίνουν οι πολίτες στην ανακύκλωση αντικατοπτρίζεται και στη συχνότητα που ανακυκλώνουν, με το 92% να δηλώνει ότι κάνει ανακύκλωση κάθε εβδομάδα.

Η ταυτότητα της έρευνας

ανακύκλωση

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.631 άτομα, τα οποία απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace διαδικτυακά.

Σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική οργάνωση ξεκινά αφιέρωμα για την ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα και παγκοσμίως, “για να μάθουμε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ανακύκλωση και γιατί οι πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλουν πρωτίστως να βασιστούν σε μία ουσιαστική προσπάθεια μείωσης των παραγόμενων πλαστικών απορριμμάτων, κατά την οποία ο παραγωγός θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων του”.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ.

Διαφήμιση