Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Οι μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές εντείνουν την μετάδοση ασθενειών

Έρευνα: Οι μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές εντείνουν την μετάδοση ασθενειών

0
deforestation amazon
Διαφήμιση

Οι κίνδυνοι που μεταφέρουν τα έντομα και οι φρουτοφάγες νυχτερίδες, αναφέρονται σπάνια ως επίπτωση των μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών, όπως η αποδάσωση και η αλλαγή του κλίματος.

Ωστόσο, δύο νέες έρευνες ρίχνουν φως στους τρόπους με τους οποίους η περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρεία διάδοση επικίνδυνων για τον άνθρωπο ασθενειών μέσω των ζώων και άλλων οργανισμών.

Κλίμα και έμπολα

ebola africa

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι ο έμπολα. Ο ιός, που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική το 2016, σκότωσε περισσότερα από 11.000 άτομα, ενώ προκάλεσε θανατηφόρα -κατ’ αρχάς μη αναγνωρίσιμα- προβλήματα σε χιλιάδες ακόμη. Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανησυχούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής ο ιός ενδέχεται να επεκταθεί στα επόμενα 50 χρόνια.

Φορείς ασθενειών

fruit bats mosqitoes

«Αλλάζοντας το περιβάλλον, θα φέρουμε άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας», επισημαίνει ο David Redding από το University College του Λονδίνου. Ένας τρόπος που διευκολύνει τη διάδοση ενός ιού σαν τον έμπολα, εξηγεί, είναι η δημιουργία νέων περιοχών κατάλληλων για τα είδη που τον κουβαλούν. Για παράδειγμα, αν τα δέντρα από τα οποία εξαρτώνται οι φρουτοφάγες νυχτερίδες (οι οποίες θεωρούνται φορείς του ιού) μπορούν να αναπτυχθούν αλλού, τότε και το ζώο θα τα ακολουθήσει.

Αποδάσωση και ελονοσία

malaria vaccine

Η θέρμανση του πλανήτη, όμως, δεν είναι η μοναδική περιβαλλοντική αλλαγή που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες. Όπως αναφέρει η έρευνα των Andrew MacDonald και Erin Mordecai από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια, η αποδάσωση του Αμαζονίου φαίνεται ότι ωθεί στην διάδοση της ελονοσίας.

Οι ειδικοί ανέλυσαν περιστατικά ελονοσίας των 13 τελευταίων χρόνων και στοιχεία που κατέγραψαν οι δορυφόροι για τον Αμαζόνιο στο ίδιο διάστημα. Συνδυάζοντας την αύξηση κατά 10% της αποδάσωσης με το 3,27% της αύξησης των περιστατικών ελονοσίας (δηλαδή 10.000 επιπρόσθετες περιπτώσεις κάθε χρόνο) κατέληξαν ότι, αφενός όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαβιώνουν σε περιοχές με κουνούπια -και άρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από αυτά- και αφετέρου οι περιοχές που έχουν αποδασωθεί λόγω της υλοτομίας, είναι πιο φιλικές για τα κουνούπια.

Η σχέση αυτή, λένε, μπορεί να είναι και αντίστροφη πάντως: καθώς αυξάνεται η ελονοσία, η οικονομική δραστηριότητα και επομένως η αποδάσωση, μειώνονται. Παρόλα αυτά, ο MacDonald υποστηρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ την αποδάσωση και ότι ο κόσμος πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στους κινδύνους που ενέχει η περιβαλλοντική καταστροφή.

Τοπικοί παράγοντες

ebola

«Πιστεύω ότι οι μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές που βλέπουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής κρίσης και των αλλαγών στις χρήσεις γης, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της υγείας των ανθρώπων και να εντείνουν τη μετάδοση μεταδοτικών ασθενειών», υπογραμμίζει ο MacDonald.

«Η κλιματική αλλαγή σίγουρα έχει επιπτώσεις στις μεταδοτικές ασθένειες», συμφωνεί η Elke Hertig από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Augsburg. Ωστόσο, τονίζει ότι τον αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές ή κακές θα εξαρτάται πάντα και από τοπικούς παράγοντες. Μάλιστα κατά τις δικές της έρευνες ανακάλυψε ότι ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μεταφορά μολυσμένων κουνουπιών στην Ευρώπη, κάποιες περιοχές της Μεσογείου, θα είναι πολύ θερμές ή ξηρές για την επιβίωσή τους.

Α.Χ.

Διαφήμιση