Αρχική Ενέργεια ΕΕ: Οικολογική σχεδίαση οικιακών συσκευών

ΕΕ: Οικολογική σχεδίαση οικιακών συσκευών

0
kitchen 1
Διαφήμιση
Πακέτο μέτρων για την «Οικολογική σχεδίαση» οικιακών προϊόντων υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία αναμένεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους επάρκεια αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να τις επισκευάζουν ευκολότερα. Ταυτόχρονα, σε κάποιες περιπτώσεις, τα προϊόντα θα γίνουν ασφαλέστερα.
Τα μέτρα, που αφορούν τους λαμπτήρες φωτισμού, τα ψυγεία, τις οθόνες τηλεοράσεων, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, θα μπουν σε εφαρμογή από το 2021.

Δύσκολη η επισκευή

plintirio piaton Hoover AXI

Ωστόσο η πρωτοβουλία έχει εγείρει αρκετές αντιρρήσεις, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνουν τα κρίσιμα βήματα για να γίνει η επισκευή των συσκευών πραγματικά εύκολη, όχι απλώς ευκολότερη.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση (ANEC) ζητούσαν εδώ και καιρό να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα είχαν πολλά οφέλη για τους καταναλωτές:
  • Τα ανταλλακτικά πρέπει να είναι διαθέσιμα για 7 έως 10 χρόνια το ελάχιστο. Έτσι, και τα προϊόντα θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής και θα δημιουργούνται λιγότερα απορρίμματα.
  • Οι τοξικές ουσίες, που επιβραδύνουν τη φωτιά, θα απαγορευτούν για τις οθόνες των τηλεοράσεων, γεγονός που θα ωθήσει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ασφαλέστερες εναλλακτικές ουσίες, για να καθυστερήσουν πυρκαγιά.
  • Το «τρεμοπαίξιμο» των λαμπτήρων φωτισμού θα μειωθεί. Το επαναλαμβανόμενο «τρεμοπαίξιμο» των λαμπτήρων μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα.
  • Η κατανάλωση ενέργειας θα βαίνει μειούμενη, βοηθώντας τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν τις επιπτώσεις στον πλανήτη.

Διευκόλυνση του καταναλωτή

service ilektrikon siskevon thessaloniki1

«Οι νέοι κανόνες, για τη επιδιόρθωση των συσκευών θα βοηθήσουν στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής των συσκευών καθημερινής χρήσης, οι οποίες χαλούν πολύ γρήγορα. Είναι βασικό να σταματήσουμε την τάση του πετάμε στα σκουπίδια συσκευές, οι οποίες καταχρώνται φυσικούς πόρους και αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα προστατεύεται καλύτερα η υγεία των καταναλωτών, από τη μείωση των λαμπτήρων, που τρεμοπαίζουν και την απαγόρευση των επικίνδυνων ουσιών που επιβραδύνουν τη φλόγα στις οθόνες των τηλεοράσεων. Η Ε.Ε. ξεκίνησε με πέντε προϊόντα, που κατέχουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Ζητάμε από τους νομοθέτες να καταστήσουν επιδιορθώσιμες και άλλες κατηγορίες προϊόντων”, σχολιάζει η Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, συμπληρώνοντας όμως, ότι είναι απογοητευτικό οι καταναλωτές να μην μπορούν να επιδιορθώσουν μόνοι τους τις συσκευές τους. Συγκεκριμένα ανταλλακτικά θα διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες. “Εάν πραγματικά θέλουμε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε επιδιόρθωση προϊόντων, οι κατασκευαστές θα έπρεπε να επιτρέψουν την πρόσβαση στην επιδιόρθωση σε όλους».

Άτολμα μέτρα

service ilektrikon siskevon thessaloniki45

«Τα νέα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρά για να διευκολύνουν τους καταναλωτές να έχουν προϊόντα, που διαρκούν περισσότερο. Είναι θετικό ότι υπάρχουν ανταλλακτικά, αλλά ο μέγιστος χρόνος των 3 εβδομάδων που έχει τεθεί για την παράδοση των ανταλλακτικών είναι πολύ μεγάλος για μια οικογένεια με χαλασμένο πλυντήριο πχ. Στην πράξη, η ταλαιπωρία τους θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, γιατί η διόρθωση του πλυντηρίου θα ξεκινήσει μετά την παράδοση των ανταλλακτικών», παρατηρεί ο Στίβεν Ράσελ, Γενικός Γραμματέας της ANEC.
Διαφήμιση