Αρχική Επιστήμη Επιστήμονες: Η ιατρική κάνναβη δεν βελτιώνει την ψυχική υγεία

Επιστήμονες: Η ιατρική κάνναβη δεν βελτιώνει την ψυχική υγεία

0
kannabi
Διαφήμιση

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν έως σήμερα επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η ιατρική κάνναβη και τα υπόλοιπα ιατρικά κανναβινοειδή μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, η οποία δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις ότι οι ουσίες με βάση την κάνναβη ανακουφίζουν όντως την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, τη ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), το σύνδρομο Τουρέτ, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες ή την ψύχωση.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση), η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, έλαβε υπόψη της και αξιολόγησε 83 έρευνες που έγιναν μεταξύ 1980-2018 και αφορούσαν συνολικά περίπου 3.000 ανθρώπους. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ιατρικών κανναβινοειδών για ψυχικές διαταραχές δεν είναι δυνατό να δικαιολογηθεί με βάση τα έως τώρα δεδομένα, καθώς δεν είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα τους, ενώ παράλληλα είναι γνωστοί οι κίνδυνοι των εν λόγω ουσιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λουίζα Ντέγκενχαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής “The Lancet Psychiatry”, βρήκαν μόνο κάποιας χαμηλής ποιότητας στοιχεία ότι η φαρμακευτική τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μπορεί να επιφέρει μια μικρή βελτίωση στα συμπτώματα του άγχους σε ασθενείς με χρόνιους πόνους και χρόνιες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Από την άλλη όμως, η φαρμακευτική THC επιδείνωσε τα αρνητικά συμπτώματα της ψύχωσης, ενώ δεν βελτίωσε άλλες ψυχικές διαταραχές.

«Μέχρι να υπάρξουν στοιχεία από ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, δεν μπορούν να δοθούν κλινικές οδηγίες για τη χρήση των ιατρικών κανναβινοειδών στις ψυχικές διαταραχές. Όσοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ιατρικά κανναβινοειδή, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά τόσο για θετικές όσο και για αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους», δήλωσε η δρ Ντέγκενχαρντ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ υγιεινή διατροφή έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Επόμενο άρθροΟι κορυφαίες καινοτόμες εταιρίες σύμφωνα με έρευνα της KPMG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ