Αρχική Ενέργεια ΕΛΠΕ: “Υποχρέωση” η ενεργειακή μετάβαση

ΕΛΠΕ: “Υποχρέωση” η ενεργειακή μετάβαση

0
taiped elpe 3
Διαφήμιση

Η ενεργειακή μετάβαση «δεν συνιστά επιλογή, αλλά υποχρέωση” επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα του 2ου Στρατηγικού Συνεδρίου “Athens Investment Forum 2019”.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στο ευμετάβλητο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, στην πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες πηγές τροφοδοσίας ενεργειακών προϊόντων,  όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέλυσε τον ρόλο του Ομίλου ΕΛΠΕ σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ενεργειακή αγορά και ειδικότερα ο κλάδος της διύλισης.

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η ενέργεια

AIF 3

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος της ενέργειας θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, στηρίζοντας αποφασιστικά την εθνική οικονομία και ενισχύοντας με θέσεις εργασίας Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου κατάρτισης, αρκεί -όπως επεσήμανε- να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο και να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας.

Όσον αφορά τις σύγχρονες προκλήσεις για τον κλάδο, ο κ. Σιάμισιης εστίασε στον Ενεργειακό & Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στη μετάβαση σε καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, στην ανταγωνιστικότητα, στις επενδύσεις για τεχνογνωσία – καινοτομία – νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και στην ανάγκη εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των εταιρειών, παράλληλα με τη σύναψη συνεργασιών.

Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος

elpe

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος σε ΕΕ και Ελλάδα έως το έτος 2050 (EU Reference Scenario 2016), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι προβλέπεται σημαντική μείωση συνολικά για τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων (EU -18% & Ελλάδα -27%), πλήρης απεξάρτηση από λιγνίτη, ενίσχυση του μεριδίου Φυσικού Αερίου ως «καυσίμου μετάβασης» και σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που όμως ως κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως στο ζήτημα  της  αποθήκευσης ενέργειας και του ανταγωνισμού με άλλες χρήσεις γης.

Ευάλωτη η ΕΕ

elpe new

«Σε αυτό το περιβάλλον, σχεδόν το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης έως και το 2050 θα συνεχίζει να καλύπτεται από υγρά καύσιμα, καθιστώντας την Ευρώπη ευάλωτη και εξαρτώμενη σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει λοιπόν να δαιμονοποιούνται οι υδρογονάνθρακες, γιατί υποχρεωτικά θα κατέχουν και τις επόμενες δεκαετίες ένα απαραίτητο κομμάτι στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών-μελών», συμπλήρωσε ο κ. Σιάμισιης και επεσήμανε την αυξημένη σημασία των πρόσφατων ανακαλύψεων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που είναι η μόνη ουσιαστικά περιοχή στην ΕΕ με νέες ανακαλύψεις, αλλά και την πιθανότητα για εντοπισμό κοιτασμάτων αντίστοιχου μεγέθους και στον ελλαδικό χώρο, η αξιοποίηση των οποίων θα γίνει με ύψιστη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και σε πλήρη εναρμόνιση με την πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Στην αιχμή των εξελίξεων

ELPE2

«Με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και έγκαιρο προγραμματισμό, επενδύσεις άνω των €4 δισ. την περίοδο 2008 – 2018, κύκλο εργασιών που ανέρχεται ετησίως περίπου στα €10 δισ., συνολική παραγωγή η οποία το 2018 έφτασε στους 16 εκατ. τόνους, εξαγωγές που κυμαίνονται στο 60% των πωλήσεων, ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής, συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς ομίλους, αλλά και εύρος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας -από τη διύλιση και την εμπορία, μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις ΑΠΕ και τις έρευνες για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων- η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος περιφερειακός Όμιλος στον κλάδο του και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των διεθνών τάσεων, επισημαίνοντας ότι με βάση τον σχεδιασμό που έγινε προ δεκαετίας το νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας παράγει τα καύσιμα που ζητούνται (diesel), αλλά ταυτόχρονα έχει το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ανέφερε δε, ότι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν τόσο την υφιστάμενη γκάμα προϊόντων (μαζούτ υψηλού θείου και diesel), όσο και τις αναγκαίες ποσότητες καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να μην εξαρτάται μόνο από εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαθησιακές Δυσκολίες και Αυτοπεποίθηση
Επόμενο άρθροΕντυπωσιακή ανάπλαση της παραλίας της Γλυφάδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ