Αρχική Περιβάλλον Ελλάδα: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ευρώπη

Ελλάδα: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ευρώπη

0
nuxterides 1
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου Λιμνών, στα Καστριά Αχαΐας, ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη χειμερινή αποικία νυχτερίδων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το LIFE GRECABAT, σε αυτή την σπηλιά φιλοξενούνται περισσότερες από 18.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) και εννέα επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγιναν οπτικές παρατηρήσεις, καταμετρήσεις και ηχογραφήσεις υπερήχων για να προσδιοριστούν τα είδη των νυχτερίδων και πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες ασπόνδυλων ενώ μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν λεπτομερώς οι πιέσεις και απειλές που δέχονται τα είδη και τα καταφύγιά τους.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι υψηλής αξίας, καθώς επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις αποικίες των νυχτερίδων και την πανίδα των σπηλαίων και επομένως να σχεδιάσουν στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις.

Σπήλαιο Λιμνών, τμήμα αποικίας νυχτερίδων
Σπήλαιο Λιμνών, τμήμα αποικίας νυχτερίδων

Στα ευρήματα του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται ο εντοπισμός, κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, μιας από τις μεγαλύτερες γνωστές αναπαραγωγικές αποικίες πυρρονυχτερίδας (Myotis emarginatus, πάνω από χίλια άτομα) στην Ευρώπη και μίας πολύ μεγάλης φθινοπωρινής αποικίας, διαφόρων ειδών, στο σπηλαιοβάραθρο Λουτρακίου Πέλλας.

To πρόγραμμα «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» (LIFE GRECABAT) έχει κύριο στόχο να βελτιώσει την κατάσταση διατήρησης 10 ειδών νυχτερίδων και του οικοτόπου των σπηλαίων (οικότοπος 8310), βοηθώντας παράλληλα στην επιβίωση της ιδιαίτερης σπηλαιόβιας ζωής που υπάρχει στην Ελλάδα.

Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Συντονιστής – Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και εταίροι: το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Πράσινο Ταμείο, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) και η ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Διαφήμιση