Αρχική Ενέργεια ΕΕ: Πιο ξεκάθαρη ενεργειακή σήμανση από το 2021

ΕΕ: Πιο ξεκάθαρη ενεργειακή σήμανση από το 2021

0
Leukes tx29
Διαφήμιση

Την αναμόρφωση της ενεργειακής σήμανσης για τους λαμπτήρες φωτισμού, τα ψυγεία, τις οθόνες τηλεοράσεων, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τον Μάρτιο του 2019. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση (ANEC), ζητούσαν εδώ και καιρό αυτή την αναμόρφωση, η οποία θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές.

Απλοποίηση

συσκευες α share

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, που ισχύσει από το 2021, θα αφαιρεθούν οι κλάσεις Α+, Α++ και Α+++ που εμφανίζονται σήμερα στην ενεργειακή ετικέτα και η κλίμακα θα απλοποιηθεί διευκολύνοντας τους καταναλωτές στις επιλογές τους.

«Ήταν επιτακτική ανάγκη να αναμορφωθεί η ενεργειακή ετικέτα καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν η συσκευή τους κατανάλωνε την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Η νέα ετικέτα θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην επιλογή συσκευών και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαυτεί, αλλά να προχωρήσει στην αναμόρφωση της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων», εξήγησε η Μονίκ Γκογιένς, Διευθύντρια της BEUC.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει, με αμείωτους ρυθμούς, την προσπάθεια βελτίωσης της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός, ότι ενώ θα δούμε βελτιωμένη σήμανση στις τηλεοράσεις το 2021, θα πρέπει να περιμένουμε το 2030 μέχρι να δούμε βελτίωση στις συσκευές θέρμανσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και θα έπρεπε να αποφευχθεί» σχολίασε ο Στέφεν Ρουσέλ, Γενικός Γραμματέας της ANEC.

“Αγόρασε Α”

label money 2

Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούσαν τις κλάσεις Α με διαβαθμίσεις, με αποτέλεσμα οι χαμηλότερες κλάσεις, να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές αδυνατούσαν να καταλάβουν αν ένα ψυγείο με Α+ κλάση είναι το λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό στην αγορά. Επιδίωξη της ΕΕ είναι να επιστρέψει σε μία πιο απλή κλίμακα, από το Α μέχρι το G, σύμφωνα με την οποία η οικολογική κλάση Α θα εμφανίζεται, πάντα, ως χαρακτηριστικό της πιο αποδοτικής ενεργειακά συσκευής. Άλλωστε, το μήνυμα «αγόρασε Α» θεωρείται πιο ξεκάθαρο για τους καταναλωτές.

Οικολογικός σχεδιασμός

Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η βελτιωμένη πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με αναβαθμισμένο οικολογικό σχεδιασμό, για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση. Η Επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό, νέες απαιτήσεις στο σχεδιασμό των λαμπτήρων φωτισμού, των ψυγείων, των οθονών τηλεοράσεων και των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων. Έτσι θα εξασφαλίσει ότι οι λιγότερο αποδοτικές συσκευές αποσύρονται από την αγορά άμεσα.

Τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, που ελέγχονται τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να υιοθετηθούν στο επόμενο διάστημα, θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, ενώ επίσης θα δίνεται η δυνατότητα για πιο εύκολη επιδιόρθωση συσκευών και κατάργηση των προβληματικών και επικίνδυνων πρώτων υλών.

 

Διαφήμιση