Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”

Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”

0
yarn bombing
Διαφήμιση

Να γίνουν συμμέτοχοι στην αλλαγή της πόλης τους παροτρύνει τους Αθηναίους ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

Με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» που ανακοίνωσε μόλις, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο, είτε είναι δημότης, είτε επιχείρηση, ίδρυμα ή φορέας να «υιοθετήσει» έναν δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, μια γειτονιά, ακόμα κι ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας. Και να αναλάβει όμως ταυτόχρονα την ευθύνη για την φροντίδα και την συντήρησή του, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων όπου και όταν χρειάζεται.

Νέο μοντέλο δημόσιας πολιτικής

akadimia platonos b

«Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε είναι ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπου αλληλεπιδρούν το δημόσιο με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία των πολιτών, με τα πανεπιστήμια, με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πρωτεύουσα, η Αθήνα, η πόλη μας, είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων, είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρέωση του Δημάρχου. Είναι όμως ταυτόχρονα και δικαίωμα όλων. Και η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του Δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη», υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου όπου και ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία του δήμου.

Athens Partnership

638937 plateia attikis 600 260435 05052D

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά με όχημα την πρωτοβουλία «Athens Partnership», μια πλατφόρμα όπου συναντάται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η λογική μας είναι μέσω αυτού του σχήματος να προωθήσουμε τη συνεργασία με διαφάνεια, με λογοδοσία αλλά ταυτόχρονα και με ευελιξία, με όλη τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή μιλάω για προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, μιλάω για συνεισφορές σε χρήματα» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε: «Εμείς ως Δήμος προσδοκούμε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων αλλά και των απλών Αθηναίων στην κοινή μας προσπάθεια. Σε μία προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Και αναζητούμε συνεχώς σύγχρονες λύσεις σε τομείς, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι τεχνολογίες, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση αλλά και σε μεγάλα ή μικρά δημόσια έργα».

Δημόσιος χώρος για όλους

Πλατεία Δικαιοσύνης Αθήνα 735x400

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης  είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλοι οι Αθηναίοι συμμέτοχοι στην αλλαγή που οραματίζονται οι ίδιοι  για την πόλη, να γίνουν οι ίδιοι κομμάτι της αλλαγής. «Το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”, βασίζεται στην πολύ απλή διαπίστωση πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό και ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους δημότες» τόνισε προσθέτοντας ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως  «εμείς θεωρούμε ότι είναι χαρά να τιμάμε εκείνους που θα τολμήσουν να συμβάλλουν στην πόλη. Είναι χαρά για εμάς να αναγνωρίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι με την προσφορά τους κάνουν την πόλη καλύτερη, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος».

Πληροφορίες: Athens Partnership, www.athenspartnership.org

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥΠΕΝ: Προσεχώς, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο
Επόμενο άρθροΦωτιά στον Βαρνάβα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ