Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: 8 στρέμματα πρασίνου «δώρο» στους κατοίκους των Πετραλώνων

Δήμος Αθηναίων: 8 στρέμματα πρασίνου «δώρο» στους κατοίκους των Πετραλώνων

0
Δήμος Αθηναίων: 8 στρέμματα πρασίνου «δώρο» στους κατοίκους των Πετραλώνων
Διαφήμιση

Σε μια πόλη σαν την Αθήνα όπου το τσιμέντο κυριαρχεί, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί: σε κάθε Αθηναία και Αθηναίο δεν αντιστοιχούν περισσότερα από 0,96 τμ. πρασίνου τη στιγμή που ως όριο, ευεργετικό για την υγεία μας, θεωρούνται τα 9 τμ./κάτοικο.

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, ξεπερνώντας ακόμη και πόλεις που είναι κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή πάσχουν από υπερβολική τσιμεντοποίηση, όπως την Τιχουάνα του Μεξικό και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ, τη Βενετία στην Ιταλία και την Τσανγκγουόν στη Νότια Κορέα.

Το πράσινο, μαζί με τη διαχείριση των σκουπιδιών και κάνα δυο ακόμη θέματα, όπως η ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, συνιστούν τα βασικά προβλήματα των κατοίκων της Αθήνας. Γνωστά και χρόνια. 

Αναπλάσεις και φυτεύσεις

Δήμος Αθηναίων: 8 στρέμματα πρασίνου «δώρο» στους κατοίκους των Πετραλώνων

Ο Κώστας Μπακογιάννης, δείχνει να έχει επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πόλη, γι’ αυτό και μπήκε στο παιχνίδι δυναμικά: αναπλάσεις στις κεντρικές πλατείες, φυτεύσεις, επιτάχυνση εμβληματικών έργων. Η προοπτική να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, φαίνεται ότι αποτελεί δέσμευση για τον νέο δήμαρχο – αρκεί να μην σκοντάψει στις αγκυλώσεις, στις κακές συνήθειες και στα επικοινωνιακά τερτίπια της εξουσίας.

Το πρόγραμμά του το είχαμε παρουσιάσει διεξοδικά στο ecozen κατά την προεκλογική περίοδο, μαζί με εκείνα των συνυποψηφίων του, δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι θα παρακολουθήσουμε στενά την υλοποίησή του.

Η Κονίστρα

Κονίστρα Δήμος Αθηναίων: 8 στρέμματα πρασίνου «δώρο» στους κατοίκους των Πετραλώνων
Κι όσο κι αν είναι ακόμη πολύ νωρίς για προβλέψεις πόσο μάλλον για συμπεράσματα, δεν μπορούμε να μην σταθούμε θετικά απέναντι σε κάποιες ανακοινώσεις που έχει κάνει ήδη ο δήμος της Αθήνας.

Όπως εκείνην που αφορά την απόδοση στους κατοίκους των Πετραλώνων της «Κονίστρας Πετραλώνων», μιας έκτασης 8 στρεμμάτων πρασίνου, που υπήρξε αγαπημένος χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά έχει παραμείνει κλειστός τα τελευταία χρόνια.

Αφρόντιστη από το 1980

Παρά τα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων τόσο το τμήμα το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων από τα τέλη της δεκαετίας 1980, όσο και το υπόλοιπο τμήμα, περιήλθαν σε δραματική κατάσταση. Τα όργανα της παιδικής χαράς αχρηστεύτηκαν. Το βραχώδες τμήμα εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παρουσίασε κατολισθήσεις και το πράσινο παρέμεινε αφρόντιστο. Αποτέλεσμα είναι να στερείται η περιοχή και η Αθήνα ενός πολύτιμου χώρου με εμφανή τα σημεία εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Διαχειριστική μελέτη

Μετά από συνεννοήσεις και συνεργασίες με το σύνολο των εμπλεκομένων που έκανε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς, η Δημοτική Αρχή προχωρά άμεσα στην σύνταξη διαχειριστικής μελέτης και ταυτόχρονα δίνει τέλος σε κάθε εκκρεμότητα φροντίζοντας χωρίς κόστος να περιέλθει το σύνολο των οκτώ στρεμμάτων στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων. Δηλαδή όχι μόνον εγκαθίσταται στην «Κονίστρα Πετραλώνων» αλλά ακολουθεί και η μεταβίβαση δωρεάν του συνόλου των δικαιωμάτων του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.).

Πνεύμονας ζωής

Μετά τις απαραίτητες εργασίες, ο χώρος θα παραδοθεί αποκατεστημένος στους δημότες. Ο Δήμος Αθηναίων μάιστα διαβεβαιώνει ότι κατά τη διαδικασία θα αντιμετωπίσει με σεβασμό την ιστορία της περιοχής. 

«Είμαστε υπερήφανοι για κάθε επιπλέον μέτρο πρασίνου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Για κάθε ελεύθερο χώρο που αποκτά την ταυτότητα που του αρμόζει. Η Κονίστρα αποκτά πλέον την δική της ταυτότητα και τον δικό της χαρακτήρα. Αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους και ξαναγεννιέται ως πνεύμονας ζωής. Είναι ένας από τους φυσικούς θησαυρούς των Πετραλώνων και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε στο εξής. Με καθαριότητα και φροντίδα, με φωτισμό και φύλαξη αλλά, κυρίως, με τη σκέψη ότι τα παιδιά όλων μας έχουν ανάγκη να μεγαλώσουν σε μία Αθήνα που δεν θα τα πνίγει αλλά θα τα αγκαλιάζει. Θα τους δίνει χώρο να ζουν» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Διαφήμιση