Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΔΕΗ: 4 δισ. ευρώ το κόστος της απολιγνιτοποίησης

ΔΕΗ: 4 δισ. ευρώ το κόστος της απολιγνιτοποίησης

0
ΔΕΗ

Γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (3,4GW) της ΔΕΗ μέχρι το 2028.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση για απόσυρση των λιγνιτικών της ΔΕΗ μέχρι το 2028 αποτελεί το βασικό κορμό των ελληνικών προτάσεων προς την Κομισιόν για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και το οριστικό πάγωμα της διαδικασίας της λιγνιτικής αποεπένδυσης, δηλαδή της πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ, που είχε ξεκινήσει χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί με επιτυχία από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πράσινες επενδύσεις

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρισμού RWE το κόστος αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί σημαντικά ή ακόμη και να συνδυαστεί με μια σειρά από πράσινων αναπτυξιακών επενδύσεων, εφόσον υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός και αξιοποιηθούν κοινοτικά εργαλεία και επιδοτήσεις.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της εταιρείας εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία με τη ΔΕΗ σε δύο τομείς: ο πρώτος αφορά την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και ο δεύτερος την παροχή τεχνογνωσίας για τον παροπλισμό και την απόσυρση του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ.

Απολιγνιτοποίηση μεν, ρύπανση δε

rwe

Η RWE έχει ήδη παροπλίσει κάποια παλιά εργοστάσιά της, ωστόσο παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ευρώπης καθώς ακόμη διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το γερμανικό δημόσιο για το κόστος της δικής της απολιγνιτοποίησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ για κάθε 1.000 μεγαβάτ ισχύος που θα αποσυρθούν. Βάσει αυτού του υπολογισμού η γερμανική εταιρεία διεκδικεί ανάλογες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις από το γερμανικό κράτος αλλά και από κοινοτικούς πόρους. Το κόστος αφορά τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του παροπλισμού των εργοστασίων, την κατεδάφιση και αποκατάσταση του τοπίου, αλλά και την αποζημίωση για την πρόωρη απόσυρση των μονάδων.

Αναζήτηση εταίρου

tsexia

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναζητήσει, ακόμη και μέσω διαγωνισμού, έναν τεχνικό σύμβουλο ή ακόμη και έναν συνεταίρο που θα οργανώσει και θα βοηθήσει στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Εκτός της RWE ανάλογη τεχνογωσία διαθέτουν εταιρείες από την Τσεχία που επίσης έχουν παροπλίσει και αποσύρει ανθρακικά εργοστάσια αλλά και εκτός Ευρώπης εταιρείες από την Κίνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here