Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση ενός ζευγαριού λύκων στην Κοζάνη

Άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση ενός ζευγαριού λύκων στην Κοζάνη

0
likos 1
Arabian Wolf , (Canis lupus arabs) , male and female in warm and close relationship. They rub and caress and maintain constant physical contact. Their relationship lasts for many years. The Arabian wolf is a subspecies of grey wolf.
Διαφήμιση

Τη λήψη άμεσων διαχειριστικών μέτρων για την απομάκρυνση ενός ζευγαριού λύκων, που έχουν εντοπιστεί στα περίχωρα του δήμου Κοζάνης, αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο για την αντιμετώπιση περιστατικών επαφής ζώων αγρίας πανίδας με ανθρώπους.

Τα στελέχη της διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, του δήμου Κοζάνης, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΛΓΑ και της Κυνηγητικής ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης (ΚΟΜΑΘ), αξιολόγησαν τις αναφορές και μαρτυρίες πολιτών σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε παρουσία λύκου, καθώς και το φωτογραφικό υλικό και αποφάσισαν ως πρώτο και άμεσο μέτρο τη δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος, με αποτρεπτικά μέτρα όχλησης των ζώων.

Επίσης, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης θα απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα τροφής που βρίσκονται γύρω από κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σημεία που αφήνουν περίοικοι για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Όπως αναφέρουν οι κτηνίατροι, πρέπει «να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα φωλεοποίησης της οικογένειας των λύκων στην περιοχή εξαιτίας του εύκολου τρόπου εντοπισμού τροφής».

Παράλληλα, χει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Κοζάνης στην συγκεκριμένη περιοχή να γίνεται καθημερινά η αποκομιδή των απορριμμάτων, να πλένονται οι κάδοι προκειμένου να είναι καθαροί κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε έχει παρατηρηθεί η παρουσία των λύκων στην περιοχή.

Επίσης οι αρμόδιοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας συνιστούν στους κατοίκους που έχουν κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα να τα περιορίσουν σε προστατευμένη περιοχή με καλή περίφραξη.

likos

Περιπολίες με τη βοήθεια του Αρκτούρου

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Βασίλης Μιχελάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «μετά το συγκεκριμένο συμβάν πραγματοποιούνται περιπολίες επί 24ώρου βάσης στην ευρύτερη περιοχή από υπαλλήλους του δασαρχείου Κοζάνης με στόχο τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των ζώων με αποτρεπτικά μέσα». Για την καταγραφή των κινήσεων των λύκων και την παρακολούθηση της περιοχής, πρόσθεσε, «θα χρησιμοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα της Δασικής υπηρεσίας αλλά και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Καστοριάς του “Αρκτούρου”».

Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε ότι «ο λύκος συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας της χώρας μας και όλες οι ενέργειες απομάκρυνσης των συγκεκριμένων ζωών από την περιοχή της Κοζάνης γίνονται εντός αυτού του θεσμικού πλαισίου προστασίας, που αναγνωρίζεται και στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη σκέψη ως προς τη λήψη άλλων μέτρων» κατέληξε.

Ανέφερε ακόμη ότι το προληπτικό μέτρο της απομάκρυνσης των ζώων δια της νάρκωσης τους «προς το παρόν δεν φαίνεται να βρίσκεται στις άμεσες διαχειριστικές ενέργειες της υπηρεσίας μας».

Επίσης εάν πολίτες αντιληφθούν την παρουσία λύκου θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στον τηλεφωνικό αριθμό 24610-95505 (αριθμός τηλεφώνου επιφυλακής) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκθεση Φωτογραφίας με εγκαταλειμμένα κτίρια από όλο τον κόσμο
Επόμενο άρθροΤέλος οι αναρριχήσεις στον ιερό βράχο Ουλουρού της Αυστραλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ