Αρχική Ευζωία Αλλαγή χρήσης για εμβληματικά κτίρια σε Αθήνα και Πειραιά

Αλλαγή χρήσης για εμβληματικά κτίρια σε Αθήνα και Πειραιά

0
to teixos katw apo tin akropoli xtizoun 10orofa ktiria.w hr
Διαφήμιση

Τα κλειστά και εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο των πόλεων είναι σαν πληγές. Ειδικά στην Αθήνα, τα ακίνητα αυτά είναι πολλά, με κάποια μάλιστα να αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Η Ελευθεροτυπία, ο ΔΟΛ, το ΙΚΑ στην Πειραιώς και φυσικά οι καμένοι κινηματογράφοι της Σταδίου, προσθέτουν αρνητικά πρόσημα στην γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης του κέντρου – όσο κι αν τα έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνουν πλέον καμία εντύπωση.

Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τελευταία παρατηρείται αρκετή κινητικότητα, με το real estate όμως να προσανατολίζεται κυρίως σε ανακαινίσεις για τη δημιουργία ξενοδοχείων…

Στο πλαίσιο αυτό και οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Γραφεία η Ελευθεροτυπία

eleutherotypia ktirio neos kosmos

Το κτίριο επί της Ηλία Ηλιού είναι άδειο από τότε που η εφημερίδα έκλεισε για δεύτερη και οριστική φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Πωλήθηκε μέσω πλειστηριασμού στις 29 Οκτωβρίου 2018 στην εταιρεία «Value Τουριστική» θυγατρική εταιρεία του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, έναντι 10,88 εκατ. ευρώ. Εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής χώρων γραφείων, διατηρώντας δηλαδή την αρχική του χρήση. Το ακίνητο διαθέτει συνολική επιφάνεια 14.427 τ.μ., με δύο υπόγεια και έξι ορόφους.

Ξενοδοχείο ο ΔΟΛ

dol

Το εμβληματικό κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη επί της Μιχαλακοπούλου πωλήθηκε το 2010 στην Εθνική Leasing έναντι 26 εκατ. ευρώ μέσω μια συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης. Πλέον βρίσκεται προς πώληση μέσω διαγωνισμού που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου με αρχική τιμή προσφοράς τα 22 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο. Έχει συνολική επιφάνεια 14.956 τμ., σε οικόπεδο επιφάνειας 1.984 τμ., τέσσερα υπόγεια, ισόγειο, πέντε ορόφους και δώμα.

Μικτής χρήσης ο Πύργος Πειραιά

panoramikes 4 thumb large

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ακίνητα, ο Πύργος του Πειραιά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει το 1972 και σταμάτησε δύο χρόνια αργότερα ενώ είχε ολοκληρωθεί μόνο η κατασκευή του φέροντος οργανισμού. Το 1983 έγινε επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυάλινα και μεταλλικά ελάσματα. Από τους 25 ορόφους του κτιρίου μόνο το ισόγειο και ο πρώτος έχουν λειτουργήσει κατά καιρούς. Αυτή την περίοδο, σε διαγωνισμό του δήμου Πειραιά για την αξιοποίηση του ακινήτου υποβλήθηκε προσφορά από την κοινοπραξία των Prodea Investments – Dimand – EBRD. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αξιοποίησης προβλέπει την μετατροπή του σε μικτής χρήσης κτίριο με χώρους λιανεμπορίου, γραφεία και ξενοδοχείο μέσω μιας επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση