Αρχική Πολιτισμός 1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια μέρα για την τρίτη Ηλικία

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια μέρα για την τρίτη Ηλικία

0
τρίτη Ηλικία, ηλικιωμένος, παππούς
Διαφήμιση

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πρόνοιας & Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Αλεξάνδρα (Αλεξία) Έβερτ-Αλβέρτη αναφέρθηκε στους στόχους του Δήμου για την ενίσχυση του θεσμού των Λεσχών Φιλίας, προκειμένου να αναπτύξουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη τη συντροφικότητα, τη φροντίδα, την κοινωνική συναναστροφή αλλά και την υγεία.

«Η μέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας ότι οι μεγαλύτερες γενεές υπήρξαν οι γονείς και οι δάσκαλοι όλων, ότι σε αυτούς χρωστάμε το ζην και το ευ ζην. Στο Δήμο Αθηναίων τιμούμε τους ηλικιωμένους οι οποίοι αποτελούν βασική προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής του» επισημαίνει η κα. Έβερτ-Αλβέρτη.

τρίτη Ηλικία, ηλικιωμένος, παππούς

Σήμερα, σε ολόκληρη την Αθήνα, λειτουργούν 25 Λέσχες Φιλίας όπου καθημερινά, περισσότεροι από 4.500 Αθηναίες και Αθηναίοι άνω των 60 ετών, έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους, γυμνάζονται, συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέπτονται μουσεία, λαμβάνουν μέρος σε εκδρομές και παρακολουθούν ομιλίες ιατρικού περιεχομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος της Αθήνας, προωθεί το σχέδιό του για την αναβάθμιση όλων των δραστηριοτήτων των Λεσχών Φιλίας αλλά και για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο οποίο συμμετέχουν και δέχονται τη φροντίδα των υπαλλήλων του Δήμου 241 πολίτες.

Όπως εξήγησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, πεποίθηση της νέας Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο Πολιτισμός μίας κοινωνίας, έχει εφαρμογή και αποτέλεσμα μόνο όταν λειτουργεί η πρόνοια και η φροντίδα για όσους την έχουν ανάγκη.

Το doodle της Google για την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

Παγκόσμια Ημέρα για των Ηλικιωμένων Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία Google Doodle

Πότε υιοθετήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων;

Η «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων», εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΦΚΑ: Ξεκινάει σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τις συντάξεις
Επόμενο άρθροΑπεργιακό 2ήμερο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ