Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Καθορισμός χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτή

ΥΠΕΝ: Καθορισμός χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτή

0
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ
Διαφήμιση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά για τον Καθορισμό Χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ανά κατηγορία καταναλωτών.

Με την απόφαση αυτή καθορίστηκε, ειδικά για το 2019 και το 2020 και με ισχύ από 01.01.2019, η Χρέωση Βάσης που επιβάλλεται στους καταναλωτές Οικιακής Χρήσης Χαμηλής Tάσης και στους καταναλωτές Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης.

Επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων σε σχέση με τη Χρέωση Βάσης ανά κατηγορία δικαιούχων, οι μοναδιαίες χρεώσεις για τα έτη 2019-2020 ανά κατηγορία δικαιούχων, η μέγιστη και η ελάχιστη χρέωση που δύναται να επιβληθεί σε μεμονωμένο καταναλωτή και ο χρόνος θέσης σε εφαρμογή των μειωμένων χρεώσεων.

Η απόφαση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, εξασφαλίζει την συμβατότητα με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χρεώσεις

λογαριασμούς ΔΕΗ

1.   Η Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 (και με ισχύ από 1.1.2019), ορίστηκε στα 17€/MWh. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.

2.   Με την απόφαση καθορίζονται επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι δε καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους.

Προώθηση των ΑΠΕ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Υπογραμμίζεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

“Οι νέες, χαμηλότερες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ. Ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει περισσότερο τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Το ΕΤΜΕΑΡ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Υπολογίζεται ως εξής: τιμή ΕΤΜΕΑΡ x kWh.

Διαφήμιση