Αρχική Ζώα ΥΠΕΝ: 500.000 ευρώ για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ Σου

ΥΠΕΝ: 500.000 ευρώ για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ Σου

0
ΣΕΙΧ ΣΟΥ1
Διαφήμιση

Επίσκεψη στο δάσος του Σέιχ Σου πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο Γενικός Γραμματέας περιηγήθηκαν σε τμήμα του δάσους, το 15% των δέντρων του οποίου έχει καταστραφεί από το φλοιοφάγο έντομο. Στελέχη των δασικών υπηρεσιών τους ενημέρωσαν για την έκταση του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

«Τα δάση είναι ο πλούτος της χώρας μας. Και αυτό ισχύει δυο φορές για το Σέιχ Σου και τη Θεσσαλονίκη. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος. Ήρθαμε για να δούμε από κοντά το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο που έχει καταστρέψει το 10-15% των δέντρων του Σέιχ Σου”, είπε ο υπουργός.

500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του εντόμου

ΣΕΙΧ ΣΟΥ2

ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι υπέγραψε υπουργική απόφαση για να διατεθεί άμεσα το ποσό των 500.000 ευρώ προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου από τις δασικές υπηρεσίες. Όπως εξήγησε, με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθούν είτε μέτρα που αφορούν στην καταπολέμηση αυτού καθεαυτού του εντόμου, είτε δράσεις που αφορούν αραιώσεις, υλοτόμηση και άλλα μέτρα τα οποία έχει υποδείξει η δασική υπηρεσία.

Πέραν αυτού, πρόσθεσε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας “είναι εδώ προκειμένου να αντιμετωπίσει και με άλλες δράσεις και με άλλα κονδύλια, αν χρειαστεί, το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, με το δασαρχείο, με τους δημάρχους των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος και φυσικά με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης».

Το καταστροφικό έντομο

Το είδος Tomicus piniperda προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό -όπως τα νεαρά- και τα ξηραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δέντρο σε δέντρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση. Ήδη εξαιτίας του 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης του Σέιχ Σου νεκρώθηκαν. Τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα δέντρα υλοτομήθηκαν τον Ιούλιο αναγκαστικά και συγκεντρώθηκαν περίπου 8.000 χωρικά καυσόξυλα.

Η ομάδα

6.9 ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΕΙΧΣΟΥ(2)

Στην επίσκεψη ήταν παρόντες οι βουλευτές Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο δήμαρχος Πυλαίας-Κορτιάτη Ιγνατίου Καϊτεντζίδης, ο δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Ιωάννης Σάββας.

Διαφήμιση