Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθήνας: Κεντρικός πυλώνας η καθαριότητα

Δήμος Αθήνας: Κεντρικός πυλώνας η καθαριότητα

0
ΒΡΩΜΑ1
Διαφήμιση

Τον νέο δήμαρχο της Αθήνας τον περιμένει πολλή δουλειά. Έχει αναλάβει να φέρει στα ίσια της μια πόλη δύσκολη, με πολλές ιδιαιτερότητες και άλλα τόσα προβλήματα.

Απ’ όπου κι αν την πιάσεις, η Αθήνα δεν αστειεύεται. Και παρότι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, υπάρχουν σημεία της που ουδόλως θυμίζουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Μια πόλη με πολλά πρόσωπα

βρωμα3

Έχοντας περπατήσει / οδηγήσει / περάσει με ΜΜΕ ή ταξί από τους περισσότερους δρόμους του κέντρου και στις 7 δημοτικές κοινότητες, από το Γουδή έως την Ακαδημία Πλάτωνος κι από τον Βοτανικό έως την Ομόνοια, τον Λυκαβηττό και το Κουκάκι, κατέληξα ότι η Αθήνα είναι σαν τις μπάμπουσκες. Σαν τις ρώσικες κούκλες που η μεγαλύτερη εμπεριέχει τη μικρότερη. Με άλλα λόγια, είναι μια πόλη μέσα σε μια πόλη που έχει μέσα της μια άλλη πόλη και εκείνη άλλη μια. Όλες ίδιες και όμως τόσο διαφορετικές.

Ακόμη και στη σχετικά μικρή ακτίνα ανάμεσα στις δύο κεντρικές πλατείες της, του Συντάγματος και της Ομόνοιας –με ενδιάμεσο σταθμό τα Εξάρχεια- οι διαφορές είναι τεράστιες και γίνονται αισθητές άμεσα χωρίς να χρειάζεται (όπως συνέβη σε μένα) να περνάς εκεί καθημερινά πολλές ώρες, λόγω δουλειάς ή άλλης υποχρέωσης.

Βρώμικη πόλη

Σκουπίδια

Βέβαια, ένα από τα χειρότερα και πλέον δυσεπίλυτα θέματα της Αθήνας, παραμένει η καθαριότητα. Ελάχιστες περιοχές του κέντρου μπορούν να καυχηθούν ότι πληρούν έστω στο μίνιμουμ τα αυτονόητα επίπεδα καθαριότητας, ότι δηλαδή δεν έχουν ξέχειλους κάδους, πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια πεταμένα κατά μήκος των οδικών αρτηριών τους, ότι τα πεζοδρόμια δεν χρησιμοποιούνται ως δημόσιες τουαλέτες για κατοικίδια και μη, ότι τα εγκαταλειμμένα κτίρια δεν είναι χωματερές, μέχρι και ότι τα σκουπίδια δεν πετιούνται χύμα στους κάδους αλλά μέσα σε μεγάλες μαύρες (μπλε ή όποιου άλλου χρώματος) σακούλες.

Για να μην κάνουμε λόγο για ανακύκλωση. Σε περιοχές όπως του Ψυρρή για παράδειγμα, μου λεγε ένας κάτοικος, οι μπλε κάδοι απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς καίγονται κάθε τρεις και λίγο με αποτέλεσμα μαγαζάτορες και κάτοικοι να τους απομακρύνουν από τις ιδιοκτησίες τους για λόγους ασφαλείας.

Κεντρικός πυλώνας η καθαριότητα

ΚΑΔΟΙ1

Για να επανέλθουμε όμως – άλλωστε το θέμα «Αθήνα» δεν εξαντλείται με ένα μόνο κείμενο: ο Κώστας Μπακογιάννης έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση. Αν την χειριστεί σωστά, βάζοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, μπορεί στην επόμενη τετραετία να δούμε μια Αθήνα διαφορετική, «στο ύψος» που της αξίζει.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη φαίνεται αποφασισμένος να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται για μια πόλη πιο καθαρή και πιο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Για μας η καθαριότητα στην πόλη είναι κεντρικός πυλώνας του σχεδιασμού μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

200 κάδοι την ημέρα

ΚΑΔΟΙ4

Η προσπάθειά του ξεκινά με τον συστηματικό καθαρισμό των κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό, επιστράτευσε επτά ειδικά οχήματα -ένα για κάθε Κοινότητα- με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, τα οποία θα ακολουθούν τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων στην διάρκεια της αποκομιδής, και θα πλένουν με ζεστό νερό και ειδικό καθαριστικό υγρό τους κάδους που μόλις έχουν αδειάσει.

Με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την Διεύθυνση Καθαριότητας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Αβραμίδη, θα πλένονται καθημερινά τουλάχιστον 200 κάδοι και στις επτά Κοινότητες, γεγονός που σημαίνει πως περίπου σε δυο μήνες θα έχουν πλυθεί όλοι οι κάδοι της Αθήνας. Φιλοδοξία είναι οι κάδοι να πλένονται τουλάχιστον έξι φορές το χρόνο.

Μάλιστα εκτιμάται πως με βάση τις τεχνικές δυνατότητες και με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου το επόμενο διάστημα θα υπάρξει δυνατότητα για ακόμα περισσότερα δρομολόγια με στόχο κάθε κάδος να πλένεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

 

Διαφήμιση