Αρχική Ευζωία Τσιγάρο ή Υγεία; Υγεία!

Τσιγάρο ή Υγεία; Υγεία!

0
pinakides paidiki xara
Διαφήμιση

Μετά από πολλά χρόνια αναβολής, επιχειρηματολογίας ένθεν κακείθεν και γενικά πλημμελούς εφαρμογής, ο αντικαπνιστικός νόμος επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει αυστηριοποίηση των μέτρων για την εφαρμογή του. Μένει να δούμε στην πράξη ποιοι, πόσοι και για πόσο διάστημα θα τον σεβαστούν.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου θα απαγορεύεται στο εξής το κάπνισμα σε καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, καθώς και στα κέντρα διασκέδασης, ακόμα και σε χώρους όπως το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και σε κάθε χώρο, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Επιπλέον, απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ καθιερώνεται κατά την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία τακτή προθεσμία για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.

Τσουχτερά πρόστιμα

Τσιγάρο κάπνισμα

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων αυτών.

Επίσης όσοι καπνίζουν σε οχήματα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών θα κινδυνεύουν μόνο με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Αν μάλιστα το όχημα είναι δημόσιας χρήση το πρόστιμο διπλασιάζεται και αφαιρείται η άδεια ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός.

Παράλληλα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ρητά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο μπορεί να συνδράμει πλέον και αυτοτελώς, χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών οργάνων ελέγχου στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου 2019 (opengov.gr).

Οι “απαγορευμένοι” χώροι

tsigaro

  1. Όλοι οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι, κλειστοί ή στεγασμένοι, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,
  2. Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
  3. Όλοι οι κλειστοί χώροι αναμονής.
  4. Τα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
  5. Οι σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
  6. Τα παντός είδους κυλικεία.
  7. Τα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
  8. Τα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Με υπογραφή Ξανθού

antikapnistikos 02

Η τελευταία παράβαση όπως και οι διοικητικές ποινές φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά είχε παραμείνει στα χαρτιά καθώς δεν προβλεπόταν ποιος θα διενεργούσε τον έλεγχο.

Τώρα ορίζεται ότι η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.

Το πρόστιμο για την παράβαση της νομοθεσίας είναι 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Επόπτης ο υπουργός Υγείας

kapnisma austria 768x535

Με τις εν λόγω διατάξεις ορίζεται ότι ο υπουργός Υγείας θα ασκεί την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων περί της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας. Αρμόδιες αρχές για τη διαπίστωση των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Διευκρινίζεται δε ότι οι ειδικότεροι όροι σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, διαπίστωσης των παραβάσεων, βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων, το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων, η διάθεση των εσόδων από τα επιβληθέντα πρόστιμα, και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Διαφήμιση