Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Thomas Cook: Εξομαλύνεται ο επαναπατρισμός χιλιάδων τουριστών- “Κούρεμα” οφειλών ζητά η εταιρεία

Thomas Cook: Εξομαλύνεται ο επαναπατρισμός χιλιάδων τουριστών- “Κούρεμα” οφειλών ζητά η εταιρεία

0
thomas cook
Διαφήμιση

Επαναπατρίζονται σταδιακά χωρίς προβλήματα χιλιάδες Γερμανοί και Άγγλοι τουρίστες στη χώρα μας μετά και τις διαβεβαιώσεις της αεροπορικής εταιρείας Condor στη Γερμανία για την μεταφορά τους.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ Χάρη Θεοχάρη ανυπολόγιστο παραμένει το μακροπρόθεσμο κόστος της κατάρρευσης για τον Ελληνικό τουρισμό καθώς τα συμβόλαια με τους επιχειρηματίες Τουρισμού κινούνται σε βάθος 7ετίας.
Το μερίδιο της Thomas Cook στην αγορά είναι:
  • 15% στην Κρήτη,
  • 12% στην Ροδο,
  • 5 % στην Κω και
  • 15% στην Ζάκυνθο.
Η Γερμανική εταιρεία ζητάει κούρεμα στις οφειλές, γεγονός που εξετάζει ο τουριστικός κλάδος προκειμένου να περισώσει  μέρος των οφειλομένων που αντιστοιχούν στους μήνες αιχμής Ιούλιο Αύγουστο κ Σεπτέμβριο.
thomas cook 2
Καθησυχάζει η Condor
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Condor, Ραλφ Τέκεντρουπ, οι πτήσεις των 240.000 πελατών που ταξιδεύουν αυτό το διάστημα με την εταιρεία στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Δηλαδή όσοι έχουν ταξιδέψει με την Condor σε προορισμούς στο εξωτερικό θα επιστρέψουν σίγουρα στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τον κ. Τέκεντρουπ, η Thomas Cook ζήτησε από την Condor να μη δέχεται άλλο τα εισιτήρια αυτών των πελατών.

Πάντως, ο αριθμός των τουριστών της Thomas Cook που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50.000 άτομα. Ένα μέρος από αυτούς είναι Γερμανοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με την Condor, η οποία εξυπηρετεί συνολικά 18 ελληνικά αεροδρόμια.
Ο αριθμός των τουριστών που έχουν επισκεφτεί το 2018 μέσω της Thomas Cook την Ελλάδα ανέρχεται στα 2,8 εκατομ. άτομα.
Theoxaris smith

Συνάντηση Χάρη Θεοχάρη με την πρέσβη της Αγγλίας

Το θέμα συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και η πρέσβης της Αγγλίας κα. Kate Smith.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Θεοχάρης και η κυρία Smith συζήτησαν για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την παύση λειτουργίας της Thomas Cook, την επιχείρηση επαναπατρισμού των Βρετανών τουριστών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και θέματα όπως το Brexit και οι διμερείς σχέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ καλή και παραγωγική συζήτηση με την πολύ καλή φίλη της χώρας μας, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κυρία Kate Smith.

Συζητήσαμε την επιχείρηση επαναπατρισμού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, των Βρετανών τουριστών. Μιλήσαμε και για άλλα θέματα, όπως είναι το Brexit και οι διμερείς σχέσεις».

«Βέβαια το βασικό θέμα της σημερινής ατζέντας ήταν η οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook και πώς επηρεάζει τη χώρα μας αλλά και τη M. Βρετανία καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος», δήλωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της η κυρία Kate Smith ανάφερε: «Προτεραιότητά μας είναι η επιτυχία της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης επαναπατρισμού. Υπάρχουν από χθες 17.000 τουρίστες που προσήλθαν από τη Βρετανία και πρέπει να επιστρέψουν τις επόμενες δύο εβδομάδες από 13 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα αεροσκάφη που εμπλέκονται σε αυτή την επιχείρηση έχουν διασφαλιστεί.

Η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει αναλάβει τη μεγάλη επιχείρηση είναι σε επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία η Thomas Cook συνεργαζόταν για τα πακέτα διακοπών ενημερώνοντάς τα ότι το κόστος διαμονής για τους πελάτες που επηρεάζονται από την πτώχευση έχει καλυφθεί».

Έρχεται κι άλλο «κανόνι»

Πάντως νέο κανόνι προκύπτει σε Βέλγιο και Ολλανδία και από τις άλλες εταιρίες του ομίλου Thomas Cook Nederland BV [Thomas Cook / Neckermann Reizen], καθώς στις ιστοσελίδες τους, έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις, που προαναγγέλουν την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για την πτώχευση του αγγλικού ομίλου, προαναγγέλει έρευνα για τις ενέργειες της διοίκησης του Thomas Cook, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευσή του.

thomas cook 3

Ο Διεθνής Τύπος

Πάντως οι επιπτώσεις της πτώχευσης του τουριστικού κολοσσού για τον ελληνικό τουρισμό, απασχόλησαν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Ο σημερινός αυστριακός τύπος αναφέρεται με εκτεταμένα ρεπορτάζ του στη χρεοκοπία του τουριστικού ομίλου Thomas Cook, ο οποίος μέχρι τώρα διαχειριζόταν ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, με συνέπεια τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών σε ολόκληρο τον κόσμο, χιλιάδων εξ αυτών μόνο στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα “Die Presse“, κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Κρήτη: 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονται με τον όμιλο Thomas Cook» και υπότιτλο «Μόνο στην Κρήτη έκαναν φέτος διακοπές 400.000 πελάτες του ομίλου».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται επίσης το τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείο Ειδήσεων (apa) με τίτλο «Η χρεοκοπία του ομίλου Thomas Cook προκαλεί σεισμό μεγέθους επτά Ρίχτερ για τον ελληνικό τουρισμό» και υπότιτλο «Στην Κρήτη ποσοστό 70% όλων των τουριστικών επιχειρήσεων είχε συνάψει συμβάσεις με τον πτωχευθέντα βρετανικό όμιλο Thomas Cook».

Ανάλογο δημοσίευμα, απασχόλησε την Αμερικανική εφημερίδα “The New York Times“, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα σε σκηνές σύγχυσης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι Βρετανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επαναπατρίσουν 150.000 ταξιδιώτες, ναυλώνουν δεκάδες αεροπλάνα για να επιστρέψουν τους ανθρώπους στο σπίτι τους ακόμα και από τη Μαλαισία. Περιγράφεται ως η μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού στην ιστορία της χώρας».

ΥΠΕΞ για Thomas Cook

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι έχει λάβει μέτρα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση όσων προβλημάτων προκύψουν.

«Δεν φαίνεται να υπάρχουν, μέχρι στιγμής περιπτώσεις Ελλήνων πελατών της εταιρείας “Thomas Cook” που βρίσκονται εκτός Ελλάδος και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιστροφής στη χώρα μας» ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε από τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «παρακολουθεί στενά και από την πρώτη στιγμή τα ζητήματα που ανέκυψαν μετά την παύση εργασιών της εταιρείας “Thomas Cook” και, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές των χωρών που εκπροσωπούνται στη χώρα μας, έχει λάβει μέτρα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση όσων προβλημάτων τυχόν προκύψουν».

thomas

Τρία αεροπλάνα στη Σκιάθο

Τρία αεροσκάφη για να παραλάβουν τους πρώτους 550-600 Βρετανούς τουρίστες, ώστε να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να καταφθάσουν αύριο Τετάρτη, στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής της FRAPORT στη Σκιάθο, Στέφανο Λαμπρόπουλο.

Άλλωστε, από το πρωί της Δευτέρας, στη Σκιάθο έχουν καταφθάσει δύο διπλωματικοί υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας για να καταγράψουν και να συντονίσουν την κατάσταση μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού, Thomas Cook.

Oι επόμενες πτήσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή με επιπλέον τέσσερα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία για τη μεταφορά άλλων 750-800 Άγγλων τουριστών και την Κυριακή ακόμη δύο ή τρία αεροπλάνα για τη μεταφορά επιπλέον περίπου 500 ατόμων με προορισμό αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικοινώνησε με πολλούς επιχειρηματίες-ξενοδόχους των νησιών, όπως και με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, και διαμήνυσε ότι θα συμπαρασταθεί και η Περιφέρεια θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Τους ενημέρωσε, δε, ότι η Περιφέρεια θα προωθηθεί τη συμμετοχή σε περισσότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού για την προβολή των Σποράδων, ώστε, σταδιακά, «το κενό της Thomas Cook να αναπληρωθεί από άλλους τουριστικούς οργανισμούς και από άλλες χώρες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει ηχηρή παρουσία στις Σποράδες».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κατάρρευση της Thomas Cook αφήνει άνεργους 22.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση