Αρχική Επιχειρείν Κατάρρευση Thomas Cook: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Κατάρρευση Thomas Cook: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

0
thomas
Διαφήμιση

Με στόχο τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook, συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών διυπουργική επιτροπή υπό τον  Χρήστο Σταϊκούρα με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και των υφυπουργών Α. Σκέρτσος, Α. Βεσυρόπουλος, Θ. Σκυλακάκης και Γ. Κεφαλογιάννης καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.

Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση, καθώς αφορά χιλιάδες Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Ήδη αποφασίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης να έρθει σε επαφή με τους ομολόγους του στο εξωτερικό ούτως ώστε να φανούν τα περιθώρια για την ανάληψη συντονισμένης δράσης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πάγωσε από την προηγούμενη εβδομάδα το πρόγραμμα συνδιαφήμισης που τρέχει ο ΕΟΤ σε συνεργασία με την Thomas Cook συνολικής άξιας 3 εκατ. ευρώ και δεν έχει καταβληθεί ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, που αναλογούσε στον ΕΟΤ.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι από τα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια των δανείων στον Τουρισμό, το 35,2% είναι κόκκινα. Αν «σκάσουν» κι άλλες επιχειρήσεις λόγω της βρετανικής εταιρείας, είναι βάσιμος ο φόβος ότι θα έχουμε μια νέα γενιά προβληματικών δανείων.

Τεράστια όμως είναι και τα έσοδα από τους βρετανούς τουρίστες. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, ήρθαν στην Ελλάδα 1, 7 εκατομμύρια βρετανοί ταξιδιώτες. Οι εισπράξεις από αυτούς έφτασαν στο 1,3 δισ. ευρώ.
Σε ποια μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Άμεση ήταν από νωρίς το πρωί η κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού με το υπουργείο Τουρισμού να συστήνει Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Κρίσης.

Μετά τη συνάντηση με όλους τους φορείς του Τουρισμού, προς την κατεύθυνση της αποτύπωσης της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και της ανάληψης δράσεων, που θα αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα, πραγματοποιήθηκε και διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πελάτες της εταιρίας μετά τη χρεοκοπίας της.

Προς απαλλαγή από το τέλος διαμονής

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα φαίνεται να προκρίνεται το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πλήττονται από την υπόθεση Thomas Cook. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού υπάρξει πλήρης εικόνα και καταγραφή της ζημιάς.
Ειδικότερα, όπως δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να αναληφθεί νομοθετική δράση άμεσα, ενώ σημείωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη σε δύο – τρεις ημέρες.
thomas 1

ΣΕΤΕ: Ζημιά 500 εκατ. ευρώ

Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.

«Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι τεράστιες» τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, «είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων».
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
  • Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
  • Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Στα 100 εκατ. οι απώλειες μόνο στην Κρήτη

Η αγορά της Κρήτης είναι έντονα εκτεθειμένη, καθώς περίπου 20.000-22.000 τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων.

Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση, για το Ρέθυμνο, το ποσό αφορά 15 εκατομμύρια, που όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο το ότι οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα πακέτα των αποζημιώσεων θα ληφθούν από τους ξενοδόχους πολύ αργότερα.
Μεγάλο μέρος της ζημιάς αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χαλκιαδάκη, από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, αφού τα συμβόλαια εξοφλούνταν τρεις μήνες μετά.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Κρήτη οι ζημιές από το κανόνι της Thomas Cook αναμένεται να κυμανθούν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού.

«Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το «τσουνάμι». Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το «τσουνάμι», καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ

Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε πως ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η χρεωκοπία του ταξιδιωτικού κολοσσού, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται τρόποι οικονομικής στήριξης των θιγόμενων τουριστικών επιχειρήσεων από το κράτος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η οικονομική κατάρρευση, του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά.

Βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη. Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες.

Επίσης, διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους. Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Παράλληλα συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας».

Διαφήμιση