Αρχική Επιχειρείν The Mall Athens: Δόθηκε το «ΟΚ» για ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις

The Mall Athens: Δόθηκε το «ΟΚ» για ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις

0
The Mall Athens Destination Christmas 1
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) το ειδικό χωρικό σχέδιο για το εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υπόθεση πλέον περνάει στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της, καθώς η Lamda Olympia Village θα πρέπει να βρει τρόπο απόκτησης του οικοπέδου της Εθνικής Τράπεζας, που θα μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να «αντισταθμίσει» την πολεοδομική επιβάρυνση του εμπορικού κέντρου. Σε περίπτωση που γίνει αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα υποβληθεί στο ΣτΕ όπου και θα κριθεί αν αρκεί για να ανατρέψει την απόφαση κατά του Mall.

Υπερδιπλάσιος συντελεστής δόμησης

the mall1    the mall2

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, καταλύτης στην υπόθεση ήταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (376/2014), η οποία με απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες δόθηκε στο Mall υπερδιπλάσιος συντελεστής δόμησης από αυτόν που ισχύει στην περιοχή.

Το ΣτΕ υπέδειξε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις δόθηκαν χωρίς να συνεκτιμηθεί η επίδρασή τους στην περιοχή και με την αναφορά αυτή, η εταιρεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος (YΠΕΝ) εκτίμησαν ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με την εκ των υστέρων πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής (και μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται μεγάλη επιβάρυνση).

Ειδικό χωρικό σχέδιο

Ως εκ τούτου καταρτίστηκε ειδικό χωρικό σχέδιο με το οποίο μεταβάλλεται μεταβάλλεται τοπικά ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Η περιοχή χωρίζεται σε τρεις ενότητες (το Mall, 43,7 στρεμμάτων, την Ήλιδα, 140,1 στρ. και μια περιοχή γραφείων – κατοικιών, 34,6 στρ.). Ουσιαστικά δηλαδή επικυρώθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και ως αντιστάθμισμα πρέπει να βρεθεί ένας ελεύθερος χώρος 16 στρεμμάτων.

Η Lamda

Η Lamda πρέπει να υποβάλει στο ΥΠΕΝ ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, που εφόσον εγκριθεί θα σταλεί στο ΣτΕ προς έλεγχο, υποδεικνύοντας ποιος θα είναι ο υπόχρεος για την απόκτηση και απόδοση του κοινόχρηστου χώρου, αφού η ίδια είναι επισπεύδων φορέας του ειδικού σχεδίου

Πηγή: kathimerini.gr

Διαφήμιση