Αρχική Ενέργεια Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα: Ένας σύντομος απολογισμός

Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα: Ένας σύντομος απολογισμός

0
ΟΗΕ - Κλίμα
Διαφήμιση

Πριν ακόμη κοπάσουν οι αντιδράσεις –θετικές και αρνητικές- που συνόδευσαν τις εξαγγελίες, τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις των κραταιών του πλανήτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και ενόψει των νέων κινητοποιήσεων της κοινωνίας των πολιτών, το ecozen επιχειρεί ένα «συμμάζεμα», το οποίο θα μας φανεί χρήσιμο ως σημείο αναφοράς, ως «μπούσουλας» για το επόμενο διάστημα. Μέχρι δηλαδή οι εξαγγελίες/ανακοινώσεις/δεσμεύσεις μετουσιωθούν σε πράξη.

Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι οι συμμετέχουσες χώρες αλλά και ο ιδιωτικός τομέας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, δηλώνοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα την προθυμία τους να ανταποκριθούν άμεσα στις επιταγές της κλιματικής κρίσης και να αναλάβουν όσα τους αναλογούν – στο μέτρο του δυνατού βέβαια.

Οι δεσμεύσεις

κλιματική αλλαγή

Έτσι, 77 χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στο μηδέν μέχρι το 2050, ενώ 70 ανακοίνωσαν ότι θα έχουν ετοιμάσει τα εθνικά τους σχέδια μέχρι το 2020 ή ότι έστω μέχρι τότε θα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις παρουσίασαν συγκεκριμένα σχέδια στο πλαίσιο των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η επιτάχυνση της μετάβασης από την «γκρίζα» στην «πράσινη» οικονομία.

Όσο για τις μικρότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι μικρές νησιωτικές και αναπτυσσόμενες, έκαναν τις πιο τολμηρές εξαγγελίες παρόλο που η συμμετοχή τους στο πρόβλημα είναι μηδαμινή.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε τη συμβολή των χωρών στην όλη διαδικασία, ωστόσο επισήμανε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Χρειαζόμαστε περισσότερα και πιο συγκεκριμένα σχέδια, είπε χαρακτηριστικά, πιο φιλόδοξους στόχους από περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις. «Πρέπει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, να διαλέξουν μια και καλή την πράσινη οικονομία», κατέληξε.

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις

Κλίμα και βιοποικιλότητα στη διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος

Σε επίπεδο χώρας:
 • Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με όσες χώρες εφαρμόζουν πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τη Συμφωνία του Παρισιού.
 • Η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα έχει πλήρως απαλλαγεί από τον άνθρακα το 2050.
 • Αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσαν και οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας.
 • Δώδεκα χώρες δήλωσαν συμμετοχή στο Πράσινο Κλιματικό Ταμείο, τον επίσημο χρηματοδοτικό μηχανισμό που βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε ότι θα διπλασιάσει την χρηματοδότηση για το κλίμα σε 11,6 δισεκατ. λίρες για το διάστημα από το 2020 έως το 2025.
 • Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε 175GW έως το 2022 και έως τα 450GW.
 • Η Κίνα είπε ότι θα περικόψει τις ετήσιες εκπομπές της κατά 12 δισ. τόνους και ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της πράσινης ανάπτυξης.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το 25% του επόμενου προϋπολογισμού της θα αφιερωθεί σε δραστηριότητες σχετικές με το κλίμα.
 • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού ανεβάζοντας των αριθμό των χωρών στις 187.
 • Το Πακιστάν είπε ότι θα φυτέψει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δέντρα στα επόμενα πέντε χρόνια.
 • Ο Michael Bloomberg ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση και την ένταση των προσπαθειών του για την απαλλαγή από τον λιγνίτη σε 30 χώρες. Ήδη, η δουλειά του έχει συμβάλει στο κλείσιμο των 297, από τις 530, λιγνιτικών μονάδων στις ΗΠΑ.
 • Η Δημοκρατία της Κορέας ανακοίνωσε ότι θα κλείσει άμεσα 4 λιγνιτικές μονάδες και 6 ακόμα μέχρι το 2022, ενώ θα διπλασιάσει τη συμβολή της στο Πράσινο Κλιματικό Ταμείο.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων:

ρύποι, κλιματική αλλαγή

 • Μια ομάδα επενδυτών με μερίδα άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεσμεύτηκε ότι θα στραφεί σε πράσινες επενδύσεις μέχρι το 2050.
 • 87 μεγάλες εταιρείες με συνολικό κεφάλαιο 2,3 τρισ. δολ. δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές τους σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι επιστήμονες.
 • 130 τράπεζες –το 1/3 του τραπεζικού τομέα παγκοσμίως- ευθυγραμμίζοντας τις πολιτικές τους με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Σε επίπεδο εμπορίου και μεταφορών:

Κλιματικές αλλαγές

 • Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την πρότασή του να συμβαδίσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κλιματική ατζέντα.
 • Με το βλέμμα στο μέλλον και στην εξασφάλιση κλιματικά ουδέτερων μετακινήσεων και μεταφορών, μεγάλα λιμάνια, τράπεζες, ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρείες, προώθησαν τον Συνασπισμό «Getting to Zero» με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% τουλάχιστον έως το 2050.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗμέρες Ενέργειας 2019: Ενημέρωση για την εξοικονόμηση ενέργειας από τον Δήμο Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΗ Γκρέτα Τούνμπεργκ βραβεύτηκε με το «Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ