Αρχική Ενέργεια ΡΑΕ: Μέχρι το τέλος του έτους οι προτάσεις για νέο πλαίσιο στήριξης...

ΡΑΕ: Μέχρι το τέλος του έτους οι προτάσεις για νέο πλαίσιο στήριξης της αποθήκευσης ενέργειας

0
Ρεύμα, ενέργεια
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ βρίσκεται στη φάση δημιουργίας πλαισίου για όλες τις μορφές και περιπτώσεις αποθήκευσης ενέργειας.

«Το μέλλον της ενέργειας από ΑΠΕ συνδέεται με τις δυνατότητες αποθήκευσής της. Χωρίς αποθήκευση και ισχυρές διασυνδέσεις δε νοείται ανάπτυξη ΑΠΕ για την επίτευξη της απανθρακοποίησης» δήλωσε ο κ. Μπουλαξής και ανέλυσε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση της αποθήκευσης για τα νησιά, το διασυνδεδεμένο σύστημα κ.λπ..

Όπως ανέφερε ο πρέδρος της ΡΑΕ:

  • Η λειτουργία της αποθήκευσης σε ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι η βασική κατεύθυνση που ακολουθείται πανευρωπαϊκά, ωστόσο, καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω στήριξή της για τις υπηρεσίες εκείνες που δεν αμείβονται από την αγορά, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της.
  • Ως προς τα ΜΔΝ, εξακολουθεί η αναγκαιότητα ανάπτυξης αποθηκευτικών συστημάτων που θα δώσει δυνατότητα εγκατάστασης νέων ΑΠΕ πριν τη διασύνδεση αλλά και θα στηρίζουν τη διασύνδεση. Είναι αναγκαία, ωστόσο, η ολοκλήρωση του πλαισίου στήριξης με την έγκριση της Επιτροπής. Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί σχετικά.
  • Η ανάπτυξη αποθηκευτικών μονάδων αποσυνδεδεμένη από την ανάπτυξη ΑΠΕ υπό το ίδιο σχήμα, είναι επίσης μια διάσταση την οποία προωθεί η Αρχή σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, με εξέταση πιλοτικής εφαρμογής στην Κρήτη για το μεταβατικό διάστημα 2020-2023 και με επέκταση στα λοιπά νησιά. Σύντομα θα συζητηθούν ειδικότερα και με την αγορά σχετικές προτάσεις.
  • Για το διασυνδεδεμένο σύστημα, όπως είναι γνωστό, καθώς προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου στήριξης, και εντός του έτους θα ολοκληρώσει πρόταση για την αποθήκευση ενέργειας στη χώρα σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Παράλληλα, το σχήμα θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκρισή του από άποψη κρατικών ενισχύσεων, αλλά και συμβατότητάς του με το Μοντέλο-Στόχο (Target Model).
Διαφήμιση