Αρχική Ανακύκλωση Προτεραιότητες Πατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική

Προτεραιότητες Πατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική

0
Σκουπίδια
Διαφήμιση

Με φιλόδοξους στόχους σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκινά τη θητεία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της περιφέρειας, δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή και στην σταδιακή εγκατάλειψη παρωχημένων, μη φιλικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μεθόδων, όπως είναι η καύση και η ταφή.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος

Σκουπίδια

«Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχαμε δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα, στην προσπάθειά μας να δώσουμε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα το Λεκανοπέδιο και τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων του» τόνισε ο κ. Πατούλης, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έχει εξελιχθεί πλέον σε εθνικό πρόβλημα, γιατί απειλεί όχι μόνον τη δημόσια υγεία, αλλά και την ίδια την εθνική μας οικονομία.

«Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που δεν έχουμε την πολυτέλεια των άσκοπων αντιπαραθέσεων. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε μια συμμαχία ειλικρίνειας κι ευθύνης, πρώτα μεταξύ μας και μετά με τους πολίτες, ώστε να μπουν οι βάσεις για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με όλους

Επίσης, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους Δήμους, με την κυβέρνηση, με τους συλλόγους και τους φορείς της Αττικής, με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε να δοθεί η λύση που απαιτείται.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω εξαρχής ένα πράγμα. Ως Διοίκηση της Περιφέρειας επιθυμούμε τη συνεργασία με όλους. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος. Για τη δική μας διοίκηση στόχος δεν είναι να διαχειριστούμε απλά το ζήτημα και να αφήσουμε να περάσει ο χρόνος. Εμείς έχουμε ένα στόχο, να δώσουμε λύση».

Ο στόχος

σκουπίδια σε χωματερές

Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως διαθέτουν ήδη άλλες Περιφέρειες της χώρας μας, όπως διαθέτουν σήμερα όλες οι ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής πρέπει να είναι σύμφωνη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων που τίθενται από τις ισχύουσες εθνικές και Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Στήριξη από την κεντρική εξουσία

Σκουπιδιάρικο Αθήνα

«Ως Διοίκηση εργαζόμαστε για την προώθηση επίλυσης του ζητήματος πριν ακόμη αναλάβουμε τα καθήκοντά μας την 1η Σεπτεμβρίου», διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής. «Έχουμε στο διάστημα που προηγήθηκε συναντηθεί επανειλημμένα με την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, στους οποίους έχουμε καταστήσει σαφές την κρισιμότητα του προβλήματος. Κι οφείλω να πω ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, που δεν είναι μόνον πρόβλημα της Αττικής αλλά αφορά όλη τη χώρα, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα μας στηρίξει σε κάθε βήμα που θα κάνουμε. Τόσο εξασφαλίζοντας μας χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το νέο σχέδιο, όσο και προχωρώντας σε αναγκαίες αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ζητήματα που δεν μας επιτρέπουν μέχρι σήμερα να υλοποιήσουμε προγραμματισμένες δράσεις».

Το Εθνικό Σχέδιο

σκουπίδια σε χωματερές

Στην παρούσα φάση, συνέχισε ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε διάλογο με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να προσαρμόσει το δικό της περιφερειακό σχεδιασμό.

«Ο βασικός λόγος της αποτυχίας των προηγούμενων διοικήσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ότι δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα. Είναι ότι ασχολούνταν αποκλειστικά με το αν πρέπει να γίνουν ή όχι εργοστάσια, για τον αν πρέπει ή όχι να υπάρξει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση, για το πού κι όχι το εάν θα θάβουμε τα απορρίμματα, κλπ. Ποτέ δεν υπήρξε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια να κάνουμε την ανακύκλωση τον βασικό άξονα του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής», υποστήριξε.

Πρώτη προτεραιότητα η ανακύκλωση

Κάδοι ανακύκλωσης

Κατά τον κ. Πατούλη, όλο το προηγούμενο διάστημα η αξία της ανακύκλωσης ήταν υποτιμημένη και ουδέποτε μπήκε ως πρώτο ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, ώστε να μην χρειάζεται πλέον η Φυλή, εφόσον δεν θα χρειαζόταν να θάβονται τα σκουπίδια. «Η Περιφέρεια Αττικής θέτει μια ξεκάθαρη προτεραιότητα: Να αποτελέσει η ανακύκλωση, την πρώτη άμεση δράση μας. Θέλουμε και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να αναδείξουμε το 2020 έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Για μας το ζήτημα δεν είναι που θα θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα θάβουμε σκουπίδια. Όχι σε είκοσι χρόνια, αλλά μέσα στα τρία τέσσερα επόμενα χρόνια. Και το πρώτο ουσιαστικό βήμα ώστε να μην χρειαζόμαστε χώρους να θάβουμε σκουπίδια, είναι ξεκινήσουμε άμεσα την ανακύκλωση».

Διαλογή στην πηγή

πλημμελή ανακύκλωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε ότι το σημερινό μοντέλο διαχείρισης με Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είτε με κομποστοποίηση, είτε με καύση, κοστίζουν πάρα πολύ στους πολίτες έχοντας ταυτόχρονα πολύ μικρή συμβολή στην ανακύκλωση. Επίσης, τα ανακυκλώσιμα απόβλητα είναι χαμηλής ποιότητας, λόγω των προσμίξεων τους με οργανικά απόβλητα και δύσκολα μπορούσαν να διατεθούν ως πρώτη ύλη στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ακόμα και η Κίνα και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. «έκλεισαν» την αγορά τους για τέτοια χαμηλής ποιότητας προϊόντα.

Οι νέες Οδηγίες την Ε.Ε. επιτάσσουν η διαχείριση να γίνεται με διαλογή στην πηγή, με ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων απαλλαγμένα από την ρύπανση που προκαλούν τα οργανικά απόβλητα. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ως πρώτες ύλες.

Από το τέλος του 2023, τα απόβλητα κουζίνας θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να οδηγούνται σε Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, όπου θα παράγεται κομπόστ άριστης ποιότητας για λίπασμα με δυνατότητα παραγωγής και ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων, μετά τη διαλογή στην πηγή, θα αποτελεί πρώτη ύλη για νέα προϊόντα και δεν θα καταλήγει σε ταφή.

Τα βασικά σημεία του περιφερειακού σχεδιασμού

  • Διαβούλευση του σχεδίου με τους Δημάρχους της Περιφέρειας αλλά και τους πολίτες της Αττικής, με ειλικρίνεια και διαφάνεια.
  • Συμφωνία επί του σχεδίου με Κυβέρνηση και Ε.Ε., ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί.
  • Η αυτοδέσμευση όλων των εμπλεκομένων στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων (Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ, Δήμοι) στη συντομότερη δυνατή εφαρμογή της νομοθεσίας και των Οδηγιών της Ε.Ε.
  • Κοστολογημένο σχέδιο με αντιστοίχιση δράσεων και πηγών χρηματοδότησης.
  • Άμεση αύξηση των πόρων και της αποτελεσματικότητας του σχεδίου με ισχυρή και στοχευμένη εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα.
  • Στήριξη σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς χρηματοδότησης.
  • Άμεση έναρξη όλων των δράσεων τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων. Δημιουργία task force και αυστηρή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής.
  • Διαρκής, στοχευμένη και αποτελεσματική καμπάνια ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Διαφήμιση