Αρχική Περιβάλλον Πως ήταν το κλίμα της Μεσογείου πριν από 1 εκατ. χρόνια;

Πως ήταν το κλίμα της Μεσογείου πριν από 1 εκατ. χρόνια;

0
Οχρίδα
Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Κάνεο και Λίμνη Οχρίδα
Διαφήμιση

Ανάμεσα στην Αλβανία και τα Σκόπια υπάρχει η Οχρίδα, η παλιότερη λίμνη της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια από τις πιο βαθιές.

Τέτοιες λίμνες “ζουν” για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, καθώς γεμίζουν από ιζήματα, όμως η Οχρίδα αψηφά όλα τα προγνωστικά.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργεί για τους ερευνητές και ως ανοιχτό βιβλίο για την ίδια την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου!

Σύμφωνα με το σπουδαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η επιστήμη κατάφερε μέσω της Οχρίδας να δει πώς ήταν το μεσογειακό κλίμα τα τελευταία 1,36 εκατ. χρόνια.

Το κλίμα της Μεσογείου πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια

Οχρίδα

Στις ζεστές περιόδους λοιπόν μεταξύ των παγετώνων οι χειμερινές βροχοπτώσεις της Μεσογείου ήταν εναρμονισμένες με τους καλοκαιρινούς μουσώνες της Αφρικής.

Μια συσχέτιση δηλαδή μεταξύ τροπικών καιρικών συστημάτων και πιο εύκρατων περιοχών, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. «Βλέπουμε αυτόν τον μηχανισμό σταθερά τα τελευταία 1,3 εκατ. χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους μελετητές, ο δρ Alexander Francke.

Η αλληλεπίδραση τροπικού και μεσογειακού κλίματος ήταν αυτή που επέφερε το χαρακτηριστικό κλίμα της κεντρικής και βόρειας Μεσογείου με τους υγρούς χειμώνες και τα ξηρά καλοκαίρια.

Ένα κλίμα που παραμένει αναλλοίωτο εδώ και 1,3 εκατ. χρόνια…

Διαφήμιση