Αρχική Επιλεγμένα Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: “Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν… χθες”

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: “Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν… χθες”

0
axeloos1
Διαφήμιση
Το θέμα του Αχελώου το αναλύσαμε πρόσφατα εκτενώς μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις αντίστοιχες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων (βλ. https://ecozen.gr/2019/09/57374/). Ωστόσο, δυστυχώς, κατά πως φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει να μας απασχολεί…
«Δώστε μας τον Αχελώο για να μπορέσει η Θεσσαλία να επιβιώσει και να υπάρξει μέλλον για τις επόμενες γενιές», ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από την πολιτική ηγεσία και τα επιτελικά στελέχη των Υπουργείων, κατά την ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας στη Λάρισα, με θέμα τη Θεσσαλία του αύριο.
“Έργο αντίστασης στην ερημοποίηση”

axeloos5

Σε ρεπορτάζ του onlarissa.gr γίνεται λόγος για “κραυγή αγωνία του ανθρώπων της παραγωγής” και επισημαίνεται ότι “η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία είναι το μοναδικό έργο στη χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που είναι έτοιμο και πρέπει να προχωρήσει”. Επίσης, αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα έργο “αντίστασης στην ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, ένα έργο επιβίωσης για το οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης του, κατά το πρότυπο του βραβευμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έργου της ανασύστασης  της λίμνης Κάρλας”.

Νερό για όλους

Κραυγή αγωνίας για τον Αχελώο σε ημερίδα του ΤΕΕ - Αγοραστός: Το νερό ανήκει σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη

«Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Και η Θεσσαλία έχει ανάγκη το νερό του Αχελώου προκειμένου να διαφυλάξει και να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή της αλλά και τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας” υποστήριξε ο κ. Αγοραστός. “Η γη όλο και ξηραίνεται. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με καμία ιδεολογική, ούτε οικονομική,  ούτε πολιτική επανάσταση. Αντιμετωπίζεται μόνο με μια βιολογική αφύπνιση. Το μέγα βιολογικό πρόβλημα του μέλλοντος απαιτεί την ηθική αφύπνιση του λαού», συνέχισε.

“Δώστε μας τον Αχελώο”

axeloos poreia

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι, πολιτική ηγεσία, δικαστική εξουσία, φορείς ότι είναι επιτακτική ανάγκη, με γρήγορες διαδικασίες να προχωρήσουν τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δώστε μας τον Αχελώο“, είπε με έμφαση ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε, αρκετά ποιητικά: “Μέχρι σήμερα υπήρξε ατολμία. Οι όποιος αλλαγές, δεν γίνονταν με γνώμονα το καλό των πολλών. Τώρα ήρθε η σειρά των πολλών. Είναι η ώρα να σταματήσουν οι δηλώσεις και να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν. Και εμείς πρέπει να δείξουμε τον δέοντα σεβασμό στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Πρέπει να αλλάξουν όλα συθέμελα. Αλλά για να νομοθετήσεις, πρέπει πρώτα να έχεις διαδρομή ζωής, εικόνα και ήχο της πραγματικότητας. Ήρθε η ώρα των ριζικών αλλαγών, της περιφερειακής διακυβέρνησης, του μικρού και καθημερινού που μιλά για το μεγάλο, του ανθρώπου που πουλά με το ζύγι στη λαϊκή αγορά και αισθάνεται ότι δεν τον νιώθει κανείς. Δώστε μας την ευθύνη, δώστε μας τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τα έργα του Αχελώου, να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα μεταφοράς νερού, είναι θέμα επιβίωσης» κατέληξε…

“Η Θεσσαλία χωρίς τον Αχελώο δεν μπορεί να επιβιώσει. Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε το μέλλον των γενιών που έρχονται. Ας γνωρίζουν όλοι ότι πρόκειται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα και σύγκρουση για αυτό το έργο. Το σχέδιο υπάρχει. Εμπιστευτείτε μας. Θέλουμε ευθύνες, θέλουμε να πάμε γρήγορα. Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν χθες».

Τα αιτήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

axeloos6

– Να αλλάξει άμεσα ο Νόμος 4412 για τα δημόσια έργα, με απλούστευση διαδικασιών και ταχύτερο χρόνο στις απαλλοτριώσεις,  στην ανάθεση των  δημοσίων συμβάσεων και  στη σύναψη σύμβασης.

– Να υπάρξει στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των Υπουργείων ώστε να μη λιμνάζουν τα έγγραφα, εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις  και έτσι καθυστερούν τα έργα και χάνονται θέσεις εργασίας και χρήματα από την τοπική οικονομία.

Να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τη σύνδεση Λάρισας-Φαρσάλων, Λάρισας-Κοζάνης, ο περιφερειακός Βόλου, η Λαρίσης-Μπουρμπουλήθρα και η εθνική οδός Τρικάλων-Άρτας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here