Αρχική Τουρισμός Παγκόσμια Hμέρα Τουρισμού: Στη σκιά της Thomas Cook η Ελλάδα… αντιστέκεται...

Παγκόσμια Hμέρα Τουρισμού: Στη σκιά της Thomas Cook η Ελλάδα… αντιστέκεται – Μέτρα για την κάλυψη των τουριστών

0
akropoli
Διαφήμιση

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων που πυροδότησε η κατάρρευση της Thomas Cook, η Αθήνα βάζει τα… γιορτινά της στις 27/09/19  για να χρωματίσει με μια εορταστική πινελιά την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, κόντρα  στο κλίμα των ημερών. Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για τους πελάτες της Thomas Cook και επισκέπτες της χώρας μας τις ημέρες αυτές με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη να δεσμεύεται- σε δεύτερο χρόνο- για την στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από το «τσουνάμι» της χρεοκοπίας του Βρετανικού κολοσσού.

Ήδη με εντολή του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προχώρησαν σε ενημέρωση για τους πελάτες της Thomas Cook Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, σχετικά με τα δικαιώματα και τις καλύψεις των τουριστών, που βρίσκονται στη χώρα μας, με βάση τις ανακοινώσεις της εταιρείας.

Δωρεάν είσοδος στην Ακρόπολη

Με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού το Υπουργείο Τουρισμού έχει φροντίσει να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από τις 9 το πρωϊ  έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 27/09/19  . 

Επίσης, από τις 5 το απόγευμα  έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, διοργανώνουν εκδήλωση από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ στην Πλατεία Συντάγματος με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό. Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες ενώ όσοι περάσουν από το Σύνταγμα θα μπορούν να συμμετέχουν σε κλήρωση για 2 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμια Ημέρας Τουρισμού καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980. Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 είναι “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους“.  Ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σημαντικός. Δημιουργεί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%. 

akropoli

Μέτρα επαναπατρισμού τουριστών

Στο μεταξύ ορίστηκαν εκκαθαριστές για την Thomas Cook Γερμανίας,οι οποίοι ενημέρωσαν ότι οι μισθοί των περίπου 2.000 εργαζομένων θα πληρωθούν και για το Νοέμβριο, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης μαζί με το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των ευρισκομένων σε διακοπές Γερμανών πελατών της Thomas Cook είναι περίπου 97.000 άτομα.

Η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της εγγυάται τη  συνέχιση των διακοπών και την επιστροφή αυτών που έχουν κλείσει πακέτα μέχρι και τις 26/09/19.

Ωστόσο τα ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν, ακόμα και αν έχουν μερικώς ή ολικώς εξοφληθεί.  Οι πελάτες που πλήττονται από αυτή την εξέλιξη θα ενημερωθούν προσεχώς από την εταιρεία.

Τι εγγυάται η Thomas Cook Γερμανίας

Με έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο εστάλη  προς όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, γίνεται ενημέρωση, κατά περίπτωση, για τις καλύψεις που έχουν οι τουρίστες, μετά  τις πτωχεύσεις που περιήλθαν οι θυγατρικές εταιρείες της Thomas Cook σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο.

 THOMAS COOK ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων (DRV), το κόστος παραμονής στην Ελλάδα και επιστροφής στις πατρίδες των πελατών της θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία Zurich, που καλύπτει τους πελάτες των γερμανικών εταιρειών που πτώχευσαν.

Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρεία Zurich καλύπτει:

  • τις δαπάνες για όλους τους προμηθευτές (εκτός των πτήσεων) για τους πελάτες που βρίσκονται στον προορισμό τους με άφιξη μέχρι 23.09.2019 (Ξενοδοχεία & Μεταφορές),
  • τα έξοδα ΜΟΝΟ για τη Γερμανία
  • τα έξοδα ΜΟΝΟ για πακέτα διακοπών (OXIγια μεμονωμένες κρατήσεις ξενοδοχείων ή πτήσεων ή δωματίων – bed bank)
  • τα έξοδα ΜΟΝΟ για πελάτες με διαμονή στον προορισμό τους μέχρι τις 04.10.2019.

Μετά τις 04.10.2019 η κάλυψη παρέχεται μόνο εάν δεν κατέστη δυνατή η εύρεση  πτήσης αναχώρησης μέχρι αυτή την ημερομηνία.

Εάν οι προμηθευτές χρησιμοποιούν πακέτο ασφάλισης της Zurich, δεν μπορούν να υποβληθούν άλλες οικονομικές απαιτήσεις στην Thomas Cook.

thomas cook 3

ΠΤΗΣΕΙΣ

Η πτώχευση της Thomas Cook Group plc στο Λονδίνο επηρέασε επίσης τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων Thomas Cook, Neckermann, Oeger Tours, Air Marin και Bucher Reisen. Όπως όλες οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, η Condor έχει ενημερωθεί από τα ανωτέρω ταξιδιωτικά πρακτορεία ότι οι ταξιδιώτες που έχουν κάνει σε αυτά κράτηση των πακέτων διακοπών τους, ενδεχομένως να μην μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό ισχύει για την εξερχόμενη (outbound) πτήση. Οι πελάτες πακέτων διακοπών της Thomas Cook που βρίσκονται ήδη στον προορισμό τους θα μπορούν να επιβιβαστούν κανονικά στην προγραμματισμένη πτήση επιστροφής τους. Την ίδια στιγμή παρέχονται διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους της εταιρείας ότι  γίνονται έντονες προσπάθειες, και με άλλες αεροπορικές εταιρείες, πλην τις Condor για την επιστροφή των τουριστών από Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και να ενημερώνονται απευθείας από την Thomas Cook.

Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich έχει ενεργοποιήσει μία εταιρεία εξυπηρέτησης με την ονομασία KAERA. Αυτή, με τη σειρά της, έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης (hotline): 0049 6172-99761123.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.kaera-ag.de/geschaeftsfelder/abwicklungsstelle/insolvenzthomascook/

  ΤΗΟΜΑS COOK ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Επιπρόσθετα, η ολλανδική θυγατρική της Thomas Cook έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει ενεργοποιήσει την ασφαλιστική της εταιρεία για να καλύψει το κόστος παραμονής και επιστροφής των πελατών της.

Σύμφωνα με την από 24/9/2019 επιστολή της TUI Nederlands, σε συνέχεια της παύσης εργασιών της Thomas Cook Nederland B.V. και της Neckermann (εφεξής Thomas Cook Nederland), το Ολλανδικό Ταμείο Εγγυήσεων (SGR) (www.sgr.nl) – και η TUI Nederlands για λογαριασμό του- εγγυώνται τις πληρωμές για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και παρέχονται σε πελάτες της Thomas Cook Nederland που παραμένουν σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Η παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της Thomas Cook Nederland θα συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τα συναφθέντα συμβόλαια.

Αυτή η εγγύηση δεν αφορά οιεσδήποτε εκκρεμείς πληρωμές για πελάτες που δεν διαμένουν πλέον σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στον εκκαθαριστή της Thomas Cook Nederland.

Στην επιστολή της TUI Nederlands σημειώνεται ότι επειδή οι πελάτες της Thomas Cook Nederland χρειάζονται άμεση υποστήριξη, οι πληρωμές των απαιτήσεων υπό αυτή την εγγύηση, δεν δύνανται να εκτελεστούν άμεσα και θα ακολουθήσουν αφού οι ξενοδόχοι αποστείλουν τα τιμολόγια για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ξενοδόχοι μπορούν να απευθύνονται στην  TUI Nederlands μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: TCsupplier@tui.nl.

thomas

 THOMAS COOK ΒΕΛΓΙΟΥ

Σύμφωνα με σημερινή Ρηματική Διακοίνωση της Πρεσβείας του Βασιλείου του Βελγίου προς το Υπουργείο Τουρισμού, για τους Βέλγους πελάτες της Thomas Cook Βελγίου και της Neckermann Βελγίου, που κήρυξαν πτώχευση εχθές 24/9/2019, ισχύουν τα εξής:

Το Βελγικό Ταμείο Εγγυήσεων Ταξιδίων (ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας αφερεγγυότητας της Thomas Cook Belgium) ανακοίνωσε επίσημα εχθές 24/9/2019 ότι όσον αφορά τους πελάτες που έχουν αγοράσει ταξιδιωτικό πακέτο (πτήση και διαμονή) από την Thomas Cook Belgium θα καταβάλει στους ξενοδόχους τα αντίστοιχα ποσά από την ημερομηνία έναρξης της αφερεγγυότητας (24/9/2019) και μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης των πελατών της. Η καταβολή θα γίνει σύμφωνα με τα αρχικό συμβόλαιο που έχει συναφθεί με την Thomas Cook Belgium».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕλευσίνα: Θα απομακρυνθούν τα τρία ναυάγια
Επόμενο άρθροΗ Energean χορηγός του 2ου «Rebound Φιλίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ