Αρχική Καταστροφές Πέντε νεκροί στις Μπαχάμες από τον Τυφώνας Ντόριαν

Πέντε νεκροί στις Μπαχάμες από τον Τυφώνας Ντόριαν

0
DORIAN2
Διαφήμιση

Ο Τυφώνας Ντόριαν δεν αστειεύεται. Ο πιο δυνατός στην ιστορία τυφώνας του Ατλαντικού συνεχίζει να ταλανίζει τις Μπαχάμες αφήνοντας στο διάβα του 5 τουλάχιστον νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια.

«Είμαστε εν τω μέσω μιας ιστορικής τραγωδίας που έχει πλήξει τις Βόρειες Μπαχάμες» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις. «Η αποστολή και ο στόχος μας είναι να ψάξουμε, να διασώσουμε και να αποκαταστήσουμε».

Κατηγορία 5

DORIAN3

Την Κυριακή ο Ντόριαν, ως τυφώνας της Κατηγορίας 5, χτύπησε αλύπητα τα Νησιά Αμπάκο -που ανήκουν στο σύμπλεγμα των νησιών Μπαχάμες- προκαλώντας μεγάλη κατολίσθηση. Οι άνεμοι έπνεαν με 300 σχεδόν χιλιόμετρα την ώρα.

Την 1η Σεπτεμβρίου είχε ήδη καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Καταγράφηκε ως ο πιο δυνατός τυφώνας που σάρωσε ποτέ την ανατολική Φλόριντα και τη βόρεια Καραϊβική. Διήρκεσε 9 ολόκληρες ώρες με ανέμους που έπνεαν από 250 έως 300 χλμ. την ώρα.

Είναι ο πέμπτος κατά σειρά τυφώνας Κατηγορίας 5 που σχηματίζεται στον Ατλαντικό σε διάστημα 4 ετών. Η δύναμη και η γρήγορη ενίσχυσή του έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι δυσκολεύονται να προβλέψουν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τελικά στο μέλλον οι τυφώνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η Washington Post.

Εκτεταμένες καταστροφές

Ο τυφώνας προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στα νησιά Αμπάκο και Γκραντ Μπαχάμα όπου κατοικούν 70.000 άνθρωποι, επισημαίνει ο Guardian, συμπληρώνοντας ότι ραδιοφωνικός σταθμός της περιοχής δέχτηκε περισσότερες από 2.000 τηλεφωνικές εκκλήσεις για βοήθεια και ότι δύο καταφύγια πλημμύρισαν. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού υπολογίζει ότι τουλάχιστον 13.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Με πορεία προς τη Φλόριντα

Η καταιγίδα, που πλέον χαρακτηρίζεται Κατηγορίας 3, προβλέπεται το επόμενο διήμερο να πλησιάσει επικίνδυνα την ανατολική ακτή της Φλόριντα και τις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολάινα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Εν αναμονή της άφιξης του Ντόριαν, εννέα κομητείες της Φλόριντα διέταξαν άμεσα την υποχρεωτική εκκένωσή τους. Μεταξύ αυτών, η Κομητεία Ντυβάλ, που περιλαμβάνει το Τζάκσονβιλ, αλλά και το Παλμ Μπιτς, όπου παραθερίζει ο Πρόεδρος Τραμπ. Στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί και η παραθαλάσσιες κομητείες της Τζόρτζια, της Νότιας Καρολάινα και της Βιρτζίνια.

Διαφήμιση