Αρχική Ενέργεια Ο νέος ΥΠΕΝ της Ιαπωνίας θέλει να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια

Ο νέος ΥΠΕΝ της Ιαπωνίας θέλει να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια

0
iaponia
Διαφήμιση

Την επιθυμία να κλείσει τους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς, εξέφρασε με δηλώσεις του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Σιντζίρο Κοϊζούμι.

Ένα τέτοιο σχέδιο, βέβαια, αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αντίσταση στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και διαβεβαιώνει για την επάρκεια των νέων κανόνων ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη Φουκουσίμα.

«Θέλω να μελετήσω πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά, όχι πώς θα τα κρατήσουμε» σε λειτουργία, τόνισε ο Σιντζίρο Κοϊζούμι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού χρίστηκε νέος υπουργός Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο εποπτικός φορέας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία υπάγεται στο υπουργείο του Κοϊζούμι.

Στην καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, που διαχειριζόταν η Tokyo Electric Power Co (TEPCO), σε τρεις από τους αντιδραστήρες σημειώθηκε τήξη του πυρήνα μετά το πλήγμα του πολύ ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι που προκάλεσε τον Μάρτιο του 2011.

Η ραδιενεργή μόλυνση ήταν εκτεταμένη και 160.000 κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλοί εκ των οποίων δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Πολλοί αντιδραστήρες σε πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, τα οποία πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα συνεισέφεραν περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, υποβάλλονται εκ νέου στη διαδικασία έκδοσης αδειών ασφαλούς λειτουργίας, με νέους κανόνες, που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το δυστύχημα, αφού αποκαλύφθηκαν ρυθμιστικά και επιχειρησιακά κενά.

Στην Ιαπωνία το τρέχον διάστημα λειτουργούν έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ένα κλάσμα των 54 μονάδων που συνεισέφεραν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Πάνω από το 40% των αντιδραστήρων στους οποίους είχαν χορηγηθεί άδειες πριν από το 2011 θα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, πρώην πρωθυπουργός, αν και έχει αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική σκηνή, μετατράπηκε σε σκληρό επικριτή του τομέα της ατομικής ενέργειας μετά την κρίση που προκάλεσε η καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚυρώθηκαν τα μέτρα για το Μάτι – Τι προβλέπεται;
Επόμενο άρθροΛύση στο γόρδιο δεσμό των σκουπιδιών της Κέρκυρας