Αρχική Ειδήσεις Λύση στο γόρδιο δεσμό των σκουπιδιών της Κέρκυρας

Λύση στο γόρδιο δεσμό των σκουπιδιών της Κέρκυρας

0
Σκουπίδια Κέρκυρα
Διαφήμιση

Δεκαπέντε περίπου χρόνια κάθε καλοκαίρι πάω στην Κέρκυρα. Και κάποιες φορές το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα. Στο Νότο.

Η Κέρκυρα είναι το νησί των αντιθέσεων: τουριστική, πολυπληθής και αναπτυγμένη στο έπακρο στον Βορρά, αφημένη στις διαθέσεις των κατοίκων και επισκεπτών της στο Νότο. Ένα νησί πανέμορφο μοιρασμένο στα δύο. Τουλάχιστον.

Ο ανέκαθεν πλούσιος Βορράς, με το θέρετρο του Κάιζερ και της πριγκίπισσας Σίσσυ, τα ανάκτορα,η λαμπερή πόλη, το λιστόν, το κρίκετ, οι Ντάρελς. Ιστορία, πολιτισμός και κοσμοπολιτισμός, χρήμα και ταινίες. Όλα τα καλά.

Και ο Νότος; Γραφικά χωριά, ελιές, ψαράδες που έγιναν μικροέμποροι, ο Αρκουδίλας, ο κακοτρύγης και οι τελευταίες παραδοσιακές Κερκυραίες γιαγιάδες. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Κάβος. Με τις αμφιλεγόμενης ποιότητας παροχές και τα χαμηλού μπάτζετ καταλύματα, τα φτηνά ποτά και την βρετανική νεολαία σε έξαψη.

Ωστόσο, εδώ στον Νότο είναι ο ιδανικός προορισμός για τον επισκέπτη που δεν αναζητά χλιδάτα all inclusive ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Γιατί εδώ θα βρει μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες και τοποθεσίες, οι οποίες ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο είναι άνετες.

Το πρόβλημα

σκουπίδια Κέρκυρα

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αφορμές για συγκρούσεις μεταξύ Βορείων-Νοτίων είναι λίγο πολύ αναμενόμενες. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν, μετά το κλείσιμο του κυττάρου του Τεμπλονίου, φτιάχτηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο ΧΥΤΑ (με …φιλοδοξίες ΧΥΤΥ) της Λευκίμμης. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Όμως μέχρι σήμερα, η λύση παρέμενε άγνωστη.

Η λύση

ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ

Ο δήμαρχος της Κέρκυρας έχει αντικατασταθεί και η ηγεσία της χώρας επίσης. Η πολιτική βούληση δείχνει να υπάρχει παρόλο που και αυτό το καλοκαίρι τα σκουπίδια δεν έκαναν διακοπές.

Ωστόσο, λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Στο πλαίσιο αυτό, η είδηση ότι αναρτήθηκε στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημοσίων διαγωνισμών, η σύμβαση που αφορά τις μελέτες ωρίμανσης για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κέρκυρας, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης.

Όσο για τον ανάδοχο, αναδείχθηκε η ένωση εταιρειών: ΕΠΤΑ ΑΕ, ENVIROPLAN ΑΕ, HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ και ENVIC ΕΠΕ, με τελικό ποσό του έργου τα  591.659,47 ευρώ με ΦΠΑ (αρχική προϋπολογισμένη αξία 769.535,30). Το αντικείμενο τής σύμβασης αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ Κέρκυρας και συγκεκριμένα, στα ακόλουθα:

  • Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
  • Τοπογραφική μελέτη,
  • Γεωλογική μελέτη,
  • Γεωτεχνική μελέτη,
  • Οριστική μελέτη του έργου,
  • Τεύχη δημοπράτησης του έργου,
  • Σύνταξη Σ.Α.Υ. – Φ.Α.Υ. του έργου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας (ΣΥΔΙΣΑ), υπεύθυνος για τη δρομολόγηση της ΟΕΔΑ Κερκύρας που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί των Φαιάκων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στον Άξονα Προτεραιότητας «ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020) και η διάρκεια κατασκευής του έχει οριστεί σε 12 μήνες από την υπογραφή, δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού 2020.

Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων

Κέρκυρα σκουπίδια

Σύμφωνα με το ypodomes.gr εξελίξεις αναμένονται και για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Όπως υπενθυμίζει το έγκυρο site, πρόκειται για την ένταξη στο ΕΣΠΑ -με 29,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 36,12 εκατ. ευρώ)- της κατασκευής μιας σύγχρονης εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων. Η προέγκριση των τευχών δημοπράτησης για τη Μονάδα θεωρείται πρακτικά ολοκληρωμένη ενώ υπάρχουν ελπίδες ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα στις αρχές Οκτωβρίου, με τη συμβασιοποίηση του έργου να ακολουθήσει την άνοιξη του 2020, επιτρέποντας την εκκίνηση της 18μηνης κατασκευαστικής περιόδου.

 

 

Διαφήμιση