Αρχική Περιβάλλον Κύπρος: Εκστρατεία για μια χώρα απαλλαγμένη από πλαστικά

Κύπρος: Εκστρατεία για μια χώρα απαλλαγμένη από πλαστικά

0
plastika 1
Διαφήμιση

Η Κύπρος ξεκινάει εκστρατεία υπό τον τίτλο «Διατήρησε την αμμουδιά και τη θάλασσα μας χωρίς πλαστικό» (Keep Our Sand and Sea Plastic Free) με στόχο να γίνει μια χώρα απαλλαγμένη από πλαστικά.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την τουριστική βιομηχανία και τις τοπικές αρχές και στοχεύει στην μείωση του πλαστικού μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η εκστρατεία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το TUI Care Foundation, το Travel Foundation και το Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI). Υποστηρίζεται επίσης από τους δημάρχους της Αγίας Νάπας, του Παραλιμνιού, της Δερύνειας και της Σωτήρας όπως επίσης το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Κύπρος και πλαστικά απορρίμματα

Σχεδόν το 80% των σκουπιδιών που συλλέγονται από τις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά απορρίμματα και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF) υπολογίζεται ότι σε περιόδους τουριστικής αιχμής στην Μεσόγειο αυξάνονται κατά 40% τα θαλάσσια απορρίμματα.

Τα απορρίμματα αυτά δεν είναι βιοδιασπώμενα και παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Εάν δεν αλλάξει κάτι, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στους ωκεανούς.

Η τουριστική βιομηχανία προβληματίζεται όλο και περισσότερο με τη ρύπανση από το πλαστικό, αναγνωρίζοντας ότι είναι μια από τους σημαντικότερους παραγωγούς πλαστικών απόβλητων μιας χρήσης. Η εκστρατεία αυτή θα στηρίξει τα ξενοδοχεία, μπαρς και εστιατόρια μέσω εκπαίδευσης και καθοδήγησης να εξεύρουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση πλαστικών προϊόντων όπως καλαμάκια, κυπελάκια, μαχαιροπήρουνα, μπουκάλια, σακούλες και δοχεία μεταφοράς φαγητού.

Η εκστρατεία αυτή στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα των πλαστικών μιας χρήσης των τουριστών, των κατοίκων των περιοχών αυτών και των μαθητών – μέσω δραστηριοτήτων όπως: καθαρισμούς παραλιών, διαγωνισμούς, σχολικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το κοινό.

plastika 2

Ο Θεόδωρος Πυρίλλης, Δήμαρχος Παραλιμνιού, δήλωσε, σχετικά με την πρωτοβουλία: «Είμαι περήφανος που οι Δήμοι της περιοχής Αμμοχώστου είναι πρωτοπόροι σε αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι κομμάτι της ταυτότητας μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή. Αναγνωρίζονται πλέον οι δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή από τα πλαστικά μιας χρήσης. Ας είμαστε πρωτοπόροι στην προσπάθεια μας να απαλλαγεί η περιοχή μας από την ρύπανση των πλαστικών μιας χρήσης».

Ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του CSTI, δήλωσε: «Ήδη έχουμε μεγάλη υποστήριξη από ξενοδοχεία, μπαρς, εστιατόρια και τοπικές επιχειρήσεις που θέλουν να είναι πρωτεργάτες της προσπάθειας αυτής και να κάνουν το βήμα της αλλαγής στην Κύπρο. Ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των πελατών τους-τόσο ντόπιων όσο και ξένων- οι οποίοι άρχισαν να αμφισβητούν την αναγκαιότητα της χρήσης πλαστικών οι επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν λύσεις. Η εκστρατεία αυτή θα προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμβουλές στις επιχειρήσεις και συμβουλές στους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες για το πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια όπως με εκστρατείες καθαριότητας παραλιών και δραστηριότητες ενημέρωσης».

Ο Frank Oostdam, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TUI Care Foundation, δήλωσε: «Το Έργο είναι μια συλλογική προσπάθεια που φέρνει κοντά τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση, τους ΜΚΟ και τους πολίτες στον αγώνα για μείωση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Είναι μια ευκαιρία για την τουριστική βιομηχανία να ηγηθεί της προσπάθειας της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των πλαστικών, ενθαρρύνοντας την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθενός από εμάς και προστατεύοντας τις όμορφες ακτογραμμές».

Αυτή την στιγμή η πρωτοβουλία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μερών για να διαμορφωθεί μια εκστρατεία που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2019.

Πηγή: Cyprushighlights

Διαφήμιση