Αρχική Ειδήσεις Αύριο το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία της χώρας

Αύριο το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία της χώρας

0
ΣΧΟΛΕΙΑ
Διαφήμιση

Χτυπάει αύριο Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, το κουδούνι για τις μαθήτριες και τους μαθητές της χώρας. Ο αγιασμός θα γίνει από τις 8.30-9.00 ανάλογα με τις ανακοινώσεις των σχολείων, ενώ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να δοθούν και τα βιβλία της χρονιάς.

Το διδακτικό έτος θα λήξει την 21η Ιουνίου 2020.

Στο διάστημα μεταξύ 1ης και 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Βιβλία και αναπληρωτές στις θέσεις τουςsxoleia

Τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία, όπως και οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν για πρώτη φάση. Το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων για την πρώτη φάση θα αρκέσει για να καλύψει περίπου τα 2/3 ων κενών στα σχολεία. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι εξασφαλισμένες.

Μικρές αλλαγές

Οι αλλαγές στις οποίες για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και δεν θα είναι ριζικές.

Στο δημοτικό, δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Εξάλλου, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δυο Σαββατοκύριακα το μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένει στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

  • Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
  • Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Οι εξετάσεις

  • Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
  • Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
  • Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.

Διαφήμιση