Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΚΑΠΕ: 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση στη Ρόδο

ΚΑΠΕ: 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση στη Ρόδο

0
ananeosimes piges
Διαφήμιση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), διοργανώνει το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου με τίτλο «Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές: πρωτοπόροι της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρω-μεσογειακή περιοχή» στη Ρόδο.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου MeetMED (Mitigating Enabling Energy Transition in the Mediterranean Region), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από κοινού από τους οργανισμούς MEDENER* και RCREEE**.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, στην πόλη της Ρόδου, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019.

KAPE

Το συνέδριο

Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές της Μεσογείου, τα συστήματα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονται στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, επηρεάζοντας σημαντικά τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και ειδικότερα τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων και τα υπάρχοντα οικοσυστήματα που ούτως ή άλλως πλήττονται από τους λιγοστούς φυσικούς πόρους και την περιορισμένη επιφάνεια των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αναδείξουν τις κοινές προκλήσεις των περιοχών αυτών και θα εστιάσουν σε εκείνες τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, όπως:

  • συστήματα μεγιστοποίησης της διείσδυσης των ΑΠΕ,
  • συστήματα αποθήκευσης ενέργειας,
  • έξυπνα δίκτυα,
  • συστήματα ενεργειακής απόδοσης,
  • διαχείρισης και ζήτησης,
  • ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ύδρευσης και αποβλήτων,
  • εφαρμογές κυκλικής οικονομίας που μπορούν να οδηγήσουν στην ασφαλή ενεργειακή μετάβαση τους στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, θα προβληθούν καλές πρακτικές στην ευρύτερη Ευρω-Μεσογειακή περιοχή σε νησιά, όπως το τυνησιακό νησί Djerba, το ιταλικό νησί Salina, το ‘εικονικό’ νησί της Heliosthana, περιπτώσεις ελληνικών νησιών όπως η Κύθνος, η περίπτωση των ισπανικών νησιών, η ενεργειακή προσέγγιση που ακολουθείται στις Αζόρες και στην Μάλτα.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα και η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως προεγγραφή πατώντας εδώ 

* Η Μεσογειακή Ένωση Ενεργειακών Κέντρων για τη Διαχείριση της Ενέργειας MEDENER είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποτελούμενος από εθνικούς και περιφερειακούς φορείς με στόχο την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

** Το Περιφερειακό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Απόδοσης RCREEE είναι ένας διπλωματικός διακυβερνητικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις αραβικές περιοχές.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΑΠΕ

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ορίσθηκε νέος Πρόεδρος του Δ.Σ και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ ο Δρ Σπυρίδων Οικονόμου.

Ο Σπύρος Οικονόμου είναι διδάκτωρ του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίν (Βέλγιο, 1995) στην Επιστήμη Υλικών και έχει Δίπλωμα Μεταλλουργού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1989).

Έχει εργαστεί σε Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚΕΤΑ, ΕΚΕΠΥ), στη Βιομηχανία (PyroGenesis, Raycap, Terragon Gulf) και ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων (ecoinnovations) στην Ελλάδα, Καναδά, Βέλγιο και ΗΑΕ.

Ο Δρ. Οικονόμου είναι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2012 μέχρι σήμερα στον Τομέα της Ενέργειας σε καινοτομικά έργα Fast Track to Innovation (FTI) και SME Instrument. Έχει εμπειρία σε διαμόρφωση πολιτικών στην εξοικονόμηση ενέργειας (2016-σήμερα).  Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών (2004) και εκλεγμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κεραμικών Υλικών (1999-2000). Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (2009-2010). Ο Δρ. Οικονόμου είναι Advisory Board member στην Falex Tribology NV (Βέλγιο).

Έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση έργων Ε&Α και την εμπορική αξιοποίηση αποτελεσμάτων 27 Ευρωπαϊκών και Εθνικών έργων. Έχει περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις στους τομείς της Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επιστήμης Υλικών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε την υποστήριξη του ΕΟΤ το 12ο Animasyros 2019 στη Σύρο
Επόμενο άρθροΣε εξέλιξη η φωτιά στην Κορινθία στην περιοχή Αγιονόρι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ