Αρχική Καταστροφές IUCN: Στο “κόκκινο” τα μισά είδη δέντρων της Ευρώπης

IUCN: Στο “κόκκινο” τα μισά είδη δέντρων της Ευρώπης

0
Διαφήμιση

Την «Κόκκινη Λίστα» των ευρωπαϊκών δένδρων, των ειδών δηλαδή που απειλούνται λόγω της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας δημοσιεύει για πρώτη φορά η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

SOS για τα ευρωπαϊκά δέντρα

sourvia

Ο οργανισμός μελέτησε ενδελεχώς την κατάσταση 454 ειδών δέντρων που φύονται στο ευρωπαϊκό έδαφος και κατέληξε σε ανησυχητικές διαπιστώσεις:

  • Τα 168 (42%) από τα 454 είδη απειλούνται με εξαφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Το 56% (265 είδη) είναι ενδημικά (που δεν φυτρώνουν παρά μόνο στην Ευρώπη), το 56% από τα οποία είναι ενδημικά μόνο των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
  • Για 57 είδη (περίπου 13%) δεν υπήρχε επαρκής πληροφορίας σχετικά ώστε να χαρακτηριστούν σε σχέση με την κατάστασή τους, οπότε συνιστάται περαιτέρω έλεγχος.
  • Η σουρβιά (σόρβος) κινδυνεύει ιδιαίτερα, καθώς τα τρία τέταρτα των 170 ευρωπαϊκών ειδών της θεωρούνται απειλούμενα.
  • Η κοινή αγριοκαστανιά, η οποία δέχεται επίθεση από το έντομο cameraria ohridella που ήρθε από τα Βαλκάνια, θεωρείται πλέον «ευάλωτη».

Οι απειλές

κοπές δέντρα

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σ’ αυτήν την… πανωλεθρία, είναι λίγο πολύ γνωστοί, όπως γνωστός είναι και ο τρόπος για την αντιμετώπισή τους, αλλά αυτός προϋποθέτει πολιτική βούληση και υλοποιήσιμες δεσμεύσεις…

Η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών (σε ποσοστό 38%), η μη βιώσιμη εκμετάλλευση των δασών και η ανάπτυξη των πόλεων συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές για τα δέντρα της Ευρώπης (επηρεάζοντας το 20% των ειδών). Στη λίστα προστίθενται και οι ασθένειες, η αποδάσωση, η κτηνοτροφία και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις πυρκαγιές.

Απαραίτητη η βοήθεια της ΕΕ

Δέντρα

«Είναι ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς πως περισσότερα από τα μισά ενδημικά είδη δένδρων της Ευρώπης απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση», δήλωσε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα που έχει αναλάβει την σύνταξη της «Κόκκινης Λίστας». «Τα δέντρα έχουν ουσιαστική σημασία για τη ζωή στη γη και τα ευρωπαϊκά δέντρα με όλη την ποικιλομορφία τους είναι μια πηγή τροφής και καταφύγιο για αναρίθμητα ζωικά είδη όπως τα πουλιά και οι σκίουροι και διαδραματίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο», πρόσθεσε καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει στη σωτηρία τους.

Η Κόκκινη Λίστα

Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης – IUCN (IUCN Red List of Threatened Species) καθιερώθηκε το 1948, και είναι το πλέον περιεκτικό ευρετήριο για την παγκόσμια κατάσταση φυσικής προστασίας ειδών φυτών και ζώων. Περισσότερα εδώ: https://portals.iucn.org/library/node/48512

Α.Χ.

Διαφήμιση