Αρχική Καταστροφές Ισοπεδωτικός ο Ντόριαν για τις Μπαχάμες

Ισοπεδωτικός ο Ντόριαν για τις Μπαχάμες

0
BAHAMAS4
Διαφήμιση

Ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και θύελλες έσπειρε στην πολιτεία της Καρολάινα ο Κυκλώνας Ντόριαν την ίδια στιγμή που οι αρχές επιβεβαίωναν ότι οι νεκροί στις Μπαχάμες ανέρχονται στους 30.

Γλίτωσαν οι ανατολικές ακτές

Παρόλο όμως που 200.000 περίπου άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στη Νότια Καρολάινα, 9.000 στην Βόρεια Καρολάινα και 7.000 στη Τζώρτζια, οι ανατολικές ΗΠΑ δεν υπέστησαν τόσο σοβαρές καταστροφές όσο υπολογιζόταν.

Ισοπεδώθηκαν οι Μπαχάμες

BAHAMAS3

Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για τις Μπαχάμες. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ενώ εκατοντάδες έως χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται.

«Το κοινό πρέπει να προετοιμαστεί για απίστευτα μεγέθη σχετικά με τα θύματα του τυφώνα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας Δρ Ντουέιν Σαντς.

Κατεστραμμένες οι μισές κατοικίες

Υπολογίζεται ότι το 45% των κατοικιών της Γκραντ Μπαχάμα και των Νησιών Αμπάκο έχουν καταστραφεί. Η βροχή ύψους 89 εκατοστών προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές στο διεθνές αεροδρόμιο της Γκραντ Μπαχάμα.

Το Γκρέητ Άμπακο έχει κριθεί μη κατοικίσιμο: δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ή φαγητό στο νησί. Γενικά, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 70.000 άνθρωποι στις Μπαχάμες έχουν ανάγκη από κάποιου τύπου βοήθεια.

«Δεν μου έμεινε τίποτα. Απολύτως. Μόνο τα ρούχα που φοράω» λέει στη Guardian η κάτοικος του Γκρέητ Άμπακο Κάθλιν Ράσελ.

Μανιακός κυκλώνας

BAHAMAS1

Ο Ντόριαν χτύπησε τις Μπαχάμες ως κυκλώνας της κατηγορίας 5, ο ισχυρότερος  που έπληξε ποτέ την περιοχή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του BBC, Τόμαζ Σαφερνάκερ, το γεγονός οφείλεται εν γένει στην αλλαγή του κλίματος και συγκεκριμένα στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, που εντείνει την ταχύτητα του ανέμου και ταυτόχρονα αυξάνει την ποσότητα της βροχής.

Διαφήμιση