Αρχική Ειδήσεις Γαλλία: Μέτρα κατά των περιστεριών στις πόλεις Τρουά και Ρενς

Γαλλία: Μέτρα κατά των περιστεριών στις πόλεις Τρουά και Ρενς

0
peristeria 1
Διαφήμιση

Η πληθώρα των περιστεριών στους δρόμους των γαλλικών κεντρικών δρόμων στις πόλεις Τρουά και Ρενς, αναγκάζει τις αρχές να λάβουν μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν των πληθυσμό τους.

Συστήματα, όπως οι ακίδες απώθησης, δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Τα περιστέρια, όμως, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα, καθώς τρώνε ενοχλητικά έντομα.

Η περιβαλλοντική οργάνωση προστασίας των πτηνών LPO προτείνει έτσι την τοποθέτηση καλωδίων από ανοξείδωτο ατσάλι, που θα «πείσουν» τα περιστέρια να αποφεύγουν να προσγειώνονται πάνω σε μνημεία ή αγάλματα. Τα κόπρανα των περιστεριών είναι τοξικά και ικανά να οξειδώσουν χάλκινα αγάλματα.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά, πάντως, την ενημέρωση του κοινού και τη συνειδητοποίηση ότι το τάισμα περιστεριών ενισχύει το πρόβλημα. Η πόλη της Ρενς, για παράδειγμα, επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο σε όσους συλληφθούν από τη δημοτική αστυνομία να ταΐζουν περιστέρια.

«Παραβάτες σε ποσοστό 85% συνεχίζουν τη συνήθειά τους αυτή, παρότι έχουν πληρώσει πρόστιμο για τάισμα», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Ντιντιέ Λαπόρτ.

peristeria

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν ο πληθυσμός περιστεριών έχει αυξηθεί δραματικά, ο δήμος μπορεί να διατάξει την πραγματοποίηση «επιχειρήσεων σύλληψης και ευθανασίας», αν και η ακραία αυτή λύση εφαρμόζεται πολύ σπάνια.

«Στόχος μας δεν είναι να εξαφανίσουμε τα περιστέρια. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του οικοσυστήματος. Αν τα εξαφανίσουμε, οι πόλεις μας θα γεμίσουν κοράκια», λέει υπάλληλος του δήμου της Ρενς.

Σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ενισχύει τον πληθυσμό περιστεριών, είναι η αρχαιότητα των κτιρίων της Ρενς. «Κάθε φορά που τα περιστέρια θα εντοπίσουν μια μικρή τρύπα σε πρόσοψη, θα σπεύσουν να φωλιάσουν σε αυτήν και να γεννήσουν αυγά», σημειώνει ο κ. Λαπόρτ.

Η καλύτερη λύση παραμένει έτσι η τακτική συντήρηση των προσόψεων και η τοποθέτηση διχτυών σε φωταγωγούς, που θα εμποδίζει στα πάντα ευρηματικά και θαρραλέα περιστέρια να φωλιάζουν ανάμεσα από τις πέτρες των κτιρίων του 19ου αιώνα.

«Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα των περιστεριών χωρίς να επηρεάσουμε αρνητικά τον πληθυσμό τους. Θέλουμε μόνο να τα πείσουμε να εγκαταλείψουν το κέντρο», συμπληρώνει ο κ. Λαπόρτ.

Διαφήμιση