Αρχική Περιβάλλον Αστεροσκοπείο: Προχωρά η κατασκευή του «ΠΑΓΓΑΙΑ» στα Αντικύθηρα

Αστεροσκοπείο: Προχωρά η κατασκευή του «ΠΑΓΓΑΙΑ» στα Αντικύθηρα

0
paggaia 1
Διαφήμιση

Προχωρά κανονικά η κατασκευή του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στα Αντικύθηρα, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους πανευρωπαϊκά στην έρευνα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς το ΠΑΓΓΑΙΑ, θα είναι μια εμβληματική ερευνητική και ακαδημαϊκή υποδομή, μοναδική στη ΝΑ Ευρώπη.

paggaia 2

Η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων

Τα στελέχη της ΕΙΒ επισκέφθηκαν αρχικά στις 18/9 το ΕΑΑ, στην ιστορική του έδρα στο Λόφο των Νυμφών, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το συγκεκριμένο έργο, ενώ στις 19/9 μετέβησαν στα Κύθηρα όπου, στο Δημαρχείο του νησιού έγινε η επίσημη τελετή υπογραφής των τελικών συμβολαίων παραχώρησης έκτασης 35 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και το Δήμο Κυθήρων προς το ΕΑΑ.

Την Παρασκευή 20/9 ο Πρόεδρος του ΕΑΑ Καθηγητής κ. Μανώλης Πλειώνης, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι διευθυντές των Ιντιτούτων του ΕΑΑ (κύριοι Σ.Βασιλάκος, Ν.Μιχαλόπουλος και Α.Τσελέντης), η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΑΓΓΑΙΑ (κύριοι Β.Αμοιρίδης, Β.Γερασόπουλος και Χ.Ευαγγελίδης) και τα τεχνικά στελέχη της EIB, με τη συνδρομή ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς κατόπιν ευγενούς συνδρομής του Υπ. Εθνικής Άμυνας, μετέβησαν στα Αντικύθηρα όπου έγινε επιτόπιος έλεγχος στον χώρο κατασκευής του ΠΑΓΓΑΙΑ, των ήδη τοποθετημένων επιστημονικών οργάνων του ΕΑΑ.

Τα στελέχη ενημερώθηκαν εκτενώς για τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος, η αρχική ιδέα του οποίου ξεκίνησε το 2017 με την ενεργό στήριξη του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, της Περιφέρειας Αττικής και του ΥΠΠΕΘ.

paggaia

Η ανακοίνωση του ΕΑΑ

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσα από το έργο αυτό, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους πανευρωπαϊκά:

  • στην έρευνα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής,
  • στη μελέτη των επιπτώσεων της,
  • στην ανάπτυξη υπηρεσιών έγκαιρης προειδοποίησης και
  • στην έρευνα γεωφυσικών φαινομένων.

Μιας και το νησί των Αντικυθήρων θεωρείται, κατόπιν λεπτομερούς μελέτης του ΕΑΑ, ως ιδανικός τόπος συλλογής κλιματικών και γεωφυσικών δεδομένων λόγω της ελάχιστης ρύπανσης, της μικρής ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της εγγύτητας του στο Ελληνικό τόξο.

Παράλληλα το έργο έχει και σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις αφού θα σταθεί η σημαντικότερη αφορμή για την αποτροπή της πληθυσμιακής ερήμωσης του νησιού των Αντικυθήρων.

Η ΕΙΒ θα χρηματοδοτήσει το ΠΑΓΓΑΙΑ με το 75% του συνολικού ποσού που θα στοιχίσει το έργο, ενώ η εθνική συμμετοχή, είναι το υπόλοιπο 25% του συνολικού ποσού.

paggaia 3

Διαφήμιση