Αρχική Διάστημα Ανακαλύφθηκαν 12 γαλαξίες από το αρχαιότερο γνωστό γαλαξιακό σμήνος

Ανακαλύφθηκαν 12 γαλαξίες από το αρχαιότερο γνωστό γαλαξιακό σμήνος

0
Γαλαξίας
Διαφήμιση

Μία ομάδα αστρονόμων από διάφορες περιοχές του πλανήτη ανακάλυψε μια 12 γαλαξίες που υπήρχαν πριν περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια και αποτελούν το πιο μακρινό γαλαξιακό πρωτο-σμήνος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο για έναν από τους 12 γαλαξίες, τον γιγάντιο Χιμίκο, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί πριν από δέκα χρόνια. Η νέα ανακάλυψη έγινε με τη χρήση των τηλεσκοπίων Σουμπαρού, Κεκ και Τζέμινι. Επειδή ο γαλαξίας Χιμίκο είχε πάρει το όνομά του από μια μυθολογική βασίλισσα της Ιαπωνίας, το πρωτο-σμήνος -με την επιστημονική ονομασία z66ΟD- βαφτίστηκε «Αυλή της Βασίλισσας».

γαλαξιακό σμήνος Η «Αυλή της Βασίλισσας» (Πηγή: NAOJ - Harikane et al)
Η «Αυλή της Βασίλισσας» (Πηγή: NAOJ – Harikane et al)

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Γιουίτσι Χαρικάνε του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Journal”, επιβεβαιώνει ότι μεγάλες δομές όπως τα γαλαξιακά πρωτο-σμήνη υπήρχαν ήδη όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 800 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή το 6% της σημερινής ηλικίας του.

Στο σημερινό σύμπαν τα γαλαξιακά σμήνη μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες γαλαξίες, όμως το πώς σχηματίζονται συνεχίζει να αποτελεί ερώτημα για τους αστρονόμους. Ένα αρχαίο πρωτο-σμήνος από μερικούς γαλαξίες μπορεί να αποτέλεσε τον πυρήνα για τη δημιουργία αργότερα ενός πολύ μεγαλύτερου σμήνους γαλαξιών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠράσινο Ακρωτήριο: 163 δελφίνια ξεβράστηκαν και πέθαναν σε παραλία
Επόμενο άρθροΑρχίζει η λειτουργία του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο