Αρχική Ενέργεια 27 Οκτωβρίου 2019: Αλλάζει η ώρα και φέτος

27 Οκτωβρίου 2019: Αλλάζει η ώρα και φέτος

0
time
Διαφήμιση

Λίγα χρόνια απομένουν ακόμη μέχρι το 2021. Στο μεταξύ όμως, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή της ώρας θα εφαρμοστεί κανονικά, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ
time1
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Επόμενη αλλαγή θα γίνει τον Μάρτιο του 2020 καθώς και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021. 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚ η διαδικασία αυτή θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας ισχύει από το 1996. Συνιστά μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά -ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας μια ώρα παραπάνω- ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Βασικό πλεονέκτημα της αλλαγής αυτής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας: Υπολογίζεται μάλιστα ότι κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την ηλιοφάνεια.

 

Διαφήμιση