Αρχική Καταστροφές Τα πύρινα μέτωπα της χώρας -Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο

Τα πύρινα μέτωπα της χώρας -Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο

0
pyrosvestiki
Διαφήμιση

Σε ότι αφορά τις σημερινές πυρκαγιές της χώρας, σε ύφεση είναι η φωτιά στην Ελαφόνησο, ενώ στην Ηλεία υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα. Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά στην Αργυρούπολη Κιλκίς.

Στα υπόλοιπα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Βροντερό Πρεσπών, και στο Μουζάκι Ζακύνθου.

Ελαφόνησος

Από το πρωί της Κυριακής γίνονται διαρκείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι σε ύφεση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν (και παραμένουν στην περιοχή), κυριολεκτικά μάχη τόσο με τις φλόγες, όσο και με τους ανέμους.

Η περιοχή στην οποία καίει η φωτιά είναι δύσβατη, κάτι που δυσχεραίνει τις επίγειες δυνάμεις, ενώ οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν το έργο των εναέριων δυνάμεων.

elafonisos

Ηλεία

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Βάρδα Ηλείας κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Δεύτερο μέτωπο μαίνεται στο Κοτύχι Λεχαινών.

Η φωτιά στη Βάρδα καίει αγροτική έκταση, ωστόσο βρίσκεται στα όρια του οικισμού, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η φωτιά μαίνεται κοντά στο Κέντρο Υγείας της πόλης κυρίως σε εκτάσεις με καλαμιές, αλλά έχει λάβει διαστάσεις.

Η Πυροσβεστική κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που ενδέχεται να καταστήσουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

ilia 1

Πρέσπες

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική περιοχή στο Βροντερό Πρέσπας κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η φωτιά καίει δάσος με πουρνάρια διάφορα δένδρα και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επιχειρούν 1 πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής με 14 άνδρες και 5 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φλώρινας με 14 άνδρες.

Κιλκίς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής, έχει εξαπλωθεί σε χαράδρες αλλά δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο, επιχειρούν 40 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, με 18 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων έκαστο. Η φωτιά καίει πουρνάρια και ξηρά χόρτα.

Ζάκυνθος

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Ζάκυνθο, στην περιοχή Μουζάκι, σε έκταση με ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση, είναι υπό πλήρη έλεγχο καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν άμεσα και δεν πρόλαβε να επεκταθεί.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν 14 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

fotia

Αναλυτικά η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Από Ω/19:00/10-08-2019 έως Ω/19:00/11-08-2019, εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν:

  • 875 πυροσβέστες,
  • 318 οχήματα,
  • 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,
  • εννέα (9) Α/Φ,
  • εννιά (9) Ε/Π και
  • τρία (3) PZL.
  • Συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π του Ε.Σ., 20 οχήματα Ο.Τ.Α. και δύο (2) υδροφόρες.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η πυρκαγιά στη νήσο Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας είναι σε ύφεση και επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 Α/Φ, 3 PZL, 5 Ε/Π καθώς και 1 Ε/Π για το συντονισμό από αέρος.

Οι παραπάνω δυνάμεις αναλύονται σε: 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. με 14 πυροσβέστες & 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 2 Ε/Π και 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ., 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Διαφήμιση