Αρχική Ειδήσεις Συμβουλές προστασίας των σκύλων μας από τον ήλιο και τη ζέστη

Συμβουλές προστασίας των σκύλων μας από τον ήλιο και τη ζέστη

0
skulos
Διαφήμιση

Οι υψηλές θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, μπορούν να γίνουν μαρτύριο για τα σκυλάκια.

Ένας ανεπαρκώς αεριζόμενος χώρος, μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία στους τετράποδους φίλους μας.

Η έντονη αναπνοή και το λαχάνιασμα, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η αυξημένη σιελόρροια και η έντονα κόκκινη γλώσσα είναι συμπτώματα θερμοπληξίας, ενώ τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν σωματική αδυναμία, ζαλάδα, κατάπτωση ακόμη και λήθαργο.

Ποια σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Κουτάβια μέχρι 6 μηνών
  • Μεγαλόσωμοι σκύλοι άνω των 7 χρόνων
  • Μικρόσωμοι σκύλοι άνω των 14 χρόνων
  • Υπέρβαροι σκύλοι
  • Σκύλοι που ασκούνται πολύ
  • Άρρωστοι σκύλοι, ή σκύλοι που παίρνουν φάρμακα
  • Σκύλοι με προβλήματα στην καρδιά (ή ιστορικό καρδιοπάθειας) και κακή κυκλοφορία
  • Βραχυκέφαλοι σκύλοι (δηλαδή με κοντά, πλατιά κεφάλια, ή “πλακουτσωτό” πρόσωπο) όπως τα pug, τα Αγγλικά μπουλντόγκ, και τα Μπόστον Τεριέ
  • Σκύλοι που δεν αντέχουν τη ζέστη λόγω διαφορετικού περιβάλλοντος (για παράδειγμα, σκύλοι με παχύ τρίχωμα, όπως τα Χάσκυ)
  • Σκύλοι με υπερθυρεοειδισμό

skulos 5

Ποια είναι τα σημάδια της υπερθερμίας;

  • Νωθρότητα
  • Έλλειψη ανταπόκρισης
  • Φαίνεται αποπροσανατολισμένος
  • Ούλα, γλώσσα ή μάτια που έχουν κοκκινίσει
  • Υπερβολικό λαχάνιασμα
  • Ανεβασμένη θερμοκρασία
  • Βαριές, θορυβώδεις ανάσες
  • Ταχυκαρδία
  • Δυσκολία να κάνει σταθερές κινήσεις ή μυϊκοί σπασμοί

Προληπτικά μέτρα

Καλό θα ήταν να μην αφήνεται το σκύλο σας για αρκετή ώρα κάτω απ’ τον ήλιο, αλλά να τον κρατάτε στη σκιά όσο αυτό είναι δυνατόν ή να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για κάποια αντηλιακή κρέμα ή ειδική κρέμα προστασίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για την προστασία του.

skulos 6

Κούρεμα

Αν και επικρατεί η αντίληψη ότι, όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι, καθώς το πολύ τρίχωμα προκαλεί δυσφορία στο ζώο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό είναι λάθος! Το τρίχωμα προστατεύει εν μέρει τον σκύλο από τον ήλιο και την ζέστη.

Ειδικά οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος, όπως τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, δεν θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί «μονωτικά», έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη.

Για τις υπόλοιπες ράτσες, το κούρεμα βοηθάει στην κυκλοφορία του αέρα στο σώμα του σκύλου. Η τρίχα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά μήκος, για να προστατεύει το δέρμα του σκύλου από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το πιο κοντό τρίχωμα ή ξύρισμα, αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα.

Εσωτερικοί χώροι

Το ότι ο σκύλος ζει μέσα στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι, είναι προστατευμένος από την ζέστη. Ορισμένα σπίτια είναι πολύ ζεστά, ειδικά εάν έχουν πολλά παράθυρα και τα χτυπάει ο ήλιος.

Ακόμα και μέσα στο σπίτι ο σκύλος, θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο δροσερό, όπου υπάρχει κλιματιστικό ή ανεμιστήρας. Επίσης, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό όλη μέρα.

Σε καμία περίπτωση, ο σκύλος δεν θα πρέπει να παραμένει για ώρα κλεισμένος μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και με κατεβασμένο το παράθυρο. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το αυτοκίνητο «ψήνεται» με αποτέλεσμα ο σκύλος να κινδυνεύει από θερμοπληξία.

skulos 4

Εξωτερικοί χώροι

Ο σκύλος εκτός σπιτιού, θα πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό και σκιερό μέρος και να έχει πάντα δίπλα του, ένα μπολ με φρέσκο καθαρό νερό.

Να αντικαταστήσετε, τις ημέρες του καύσωνα, το ανοξείδωτο μπολ νερού του με πλαστικό ή κεραμικό (εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο) καθώς τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και το νερό θα ζεσταθεί σε λίγα λεπτά. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε 1-2 παγάκια στο νερό του.

Όταν πιάνουν οι ζέστες, τα σκυλιά προτιμούν να ξαπλώνουν με την κοιλιά τους σε δροσερά δάπεδα. Για αυτό καλό είναι, ανά τακτά χρονιά διαστήματα, να βρέχουμε  το σημείο όπου κάθεται ο σκύλος ή να τοποθετούμε μια βρεγμένη πετσέτα.

Η βόλτα καλό είναι να γίνεται πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, που θα έχει πέσει ο ήλιος και να αποφεύγονται οι ώρες αιχμής, μεταξύ 11π.μ -3 μ.μ.

Τις ζεστές μέρες θα πρέπει η δραστηριότητα του σκύλου να είναι περιορισμένη, γιατί υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Ο σκύλος θα πρέπει να περπατάει περισσότερο σε σημεία με γκαζόν και στο πεζοδρόμιο και να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν το περπάτημα στην άσφαλτο.

Η άσφαλτος μπορεί να καίει και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στις πατούσες του σκύλου. Βάλτε την παλάμη σας στην άσφαλτο κι αν δεν μπορείτε να την κρατήσετε για 5-10 δευτερόλεπτα, τότε είναι πολύ καυτή για το σκύλο σας!

Αν έχετε αυλή, είναι πολύ καλή ιδέα να προμηθευτείτε μια μικρή πλαστική πισίνα που θα γεμίσετε με δροσερό νερό. Ακόμα και ένα μικρό υπόστεγο μπορεί να παρέχει στον φίλο σας αρκετή σκιά για να δροσίζεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη φοράτε φίμωτρο στο σκυλάκι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έτσι εμποδίζεται το λαχάνιασμά του.

skulos 2

Πρώτες βοήθειες

Αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα στο κατοικίδιό σας, πρέπει να αναλάβετε άμεση δράση για να κερδίσετε χρόνο, ώστε να το μεταφέρετε άμεσα στον κτηνίατρο.

  • Απομακρύνετε το ζώο από το θερμό περιβάλλον και τον ήλιο.
  • Ξεκινήστε να το δροσίζετε βρέχοντάς το με νερό σε θερμοκρασία δωματίου (ή και ελαφρά χλιαρό νερό για μικρόσωμα ζωάκια) και τοποθετήστε το μπροστά από έναν ανεμιστήρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε πάγο ή παγωμένο νερό! Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και, επομένως, την αποβολή θερμότητας, και έτσι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του ζώου. Εξάλλου, αν το ζώο εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύει με υποθερμία.
  • Μην το σκεπάζετε με βρεγμένες πετσέτες. Η κάλυψη του σώματος εμποδίζει την αποβολή θερμότητας.
  • Προσφέρετε στο κατοικίδιό σας δροσερό νερό, αλλά μην το αναγκάσετε να το πιει.
  • Κάνετε τακτικές θερμομετρήσεις (κάθε 5 λεπτά) από το ορθό και, όταν η θερμοκρασία κατέβει στους 39,5° C, στεγνώστε και σκεπάστε ελαφρά τον μικρό σας φίλο, προκειμένου να μην πέσει περισσότερο η θερμοκρασία του σώματός του.

Σε κάθε περίπτωση το σκυλάκι σας πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο κτηνίατρο!

Τέλος, ΜΗΝ ξεχνάτε τα αδέσποτα, όπου όλοι, μπορούμε έξω από τα σπίτια μας να τοποθετήσουμε δοχεία με φρέσκο και δροσερό νερό!

skulos 3

Με πληροφορίες από: DogTime

 

 

Διαφήμιση