Αρχική Ανακύκλωση Αλλάζουν τα τζιν και γίνονται οικολογικά;

Αλλάζουν τα τζιν και γίνονται οικολογικά;

0
tzin 1
Διαφήμιση

Ένας βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός, το Ellen MacArthur Foundation, ελπίζει να αλλάξει τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον βιομηχανίες, ξεκινώντας από τα αγαπημένα όλων τζιν.

Μεταξύ των κανόνων που θέτει είναι η εξάλειψη των μεταλλικών τρουκς που υπάρχουν στα τζιν από τότε που πρωτοσχεδιάστηκαν από τον Λιβάι Στράους, το 1873. Κατόπιν η Οργάνωση, αναφέρει πως ένα ζευγάρι τζιν πρέπει να μπορεί να αντέχει τουλάχιστον 30 πλυσίματα και να είναι φτιαγμένα από οργανικές ίνες και χωρίς χημικά. Οι μέχρι τώρα γνωστές μέθοδοι πετροπλυσίματος, που τα κάνουν να δείχνουν ξεβαμμένα, επίσης απαγορεύονται.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, τα τζιν θα πρέπει να κατασκευάζονται με τουλάχιστον 98% ίνες κυτταρίνης (ανά βάρος).

«Η ιδέα είναι να επεκτείνεις τη ζωή του τζιν σου όσο πιο πολύ γίνεται», λέει ο Φρανσουά Σουσέ, υπεύθυνος για το πρότζεκτ, «και να αναγκάσουμε όλους στη βιομηχανία να μπουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης των υλικών και της πιο οικολογικής προσέγγισης».

tzin 2

Παρά την εξέλιξή τους, τα τζιν παρέμειναν σχετικά ομοιογενή, ενώ ταυτόχρονα μπήκαν και στη λεγόμενη «γρήγορη» μόδα, στα φτηνά πολυκαταστήματα και αλυσίδες. Κατέχουν μια μεγάλη μερίδα της βιομηχανίας της μόδας και αν και σχεδιάστηκαν ως ανθεκτικά στο χρόνο ρούχα, τώρα θεωρούνται τα πλέον αναλώσιμα!

«Αυτό που κάποτε σχεδιάστηκε για να είναι το πιο ανθεκτικό ρούχο στις ντουλάπες μας, τώρα το αγοράζουμε με τις δεκάδες», λέει η Ανίκα Κοσλόφσκι, καθηγήτρια σχεδίου μόδας στο πανεπιστήμιο του Ryerson, στο Τορόντο του Καναδά. «Κι αυτό έχει ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος», συμπληρώνει.

Παραδοσιακά τα τζιν φτιάχνονται από βαμβάκι. Παρότι είναι φυσική και βιοδιασπώμενη ίνα, το βαμβάκι χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού για να μεγαλώσει. Ακόμα περισσότερο νερό χρειάζεται για την επεξεργασία του.

Στη ζωή του, ένα παντελόνι τζιν μπορεί να καταναλώσει ως και μισό τόνο νερού, από την παραγωγή ως το πλύσιμο. Και βέβαια είναι και τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να του δώσουν την τελική «χρησιμοποιημένη» μορφή του. «Είναι πλέον αναπόφευκτο το να έχουμε μια πιο οικολογική στάση απέναντι στην παραγωγή», λέει η Κοζλόφσκι.

Μερικές μεγάλες εταιρίες ρούχων, όπως οι Arvind, Boyish Jeans, C&A, GAP, Hirdaramani, H&M Group’s H&M and Weekday brands, HNST, Kipas, Lee Jeans, Mud Jeans, Outerknown, Tommy Hilfiger, The Reformation, Saitex και Vero Moda, έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τους νέους κανόνες.

Η Levi’s δεν είναι ακόμα μέσα σε αυτές τις εταιρίες, αλλά έχει κάνει βήματα για να μειώσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας πιο οικολογικές ίνες και μειώνοντας τα χημικά που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με την οργάνωση και αν όντως ενταχθούν οι εταιρίες στο πρόγραμμα, τα πρώτα ζευγάρια των επανασχεδιασμένων τζιν θα κυκλοφορήσουν το 2020.

Ίδωμεν…

tzin 3

Πηγές: CNN, Sourcingjournal

Διαφήμιση