Αρχική Ανακύκλωση Ρόδος: Πρότυπος δήμος στη διαχείριση των απορριμμάτων

Ρόδος: Πρότυπος δήμος στη διαχείριση των απορριμμάτων

0
Ρόδος: Πρότυπος δήμος στη διαχείριση των απορριμμάτων
Διαφήμιση

Υπάρχουν νησιά όπως η Κέρκυρα, η Άνδρος, η Σαλαμίνα, τα οποία αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σχεδόν σαν …μίασμα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν άλλα που “τολμούν”, που ξεπερνούν τους όποιους σκοπέλους και πρωτοπορούν. Ένα από αυτά είναι και η Ρόδος.

Κομποστοποίηση

Ρόδος

Στο νησί, ο δήμος έπραξε το αυτονόητο: προμηθεύτηκε και θέτει άμεσα σε λειτουργία 5 αυτόνομους μηχανικούς κομποστοποιητές, οι οποίοι θα επεξεργάζονται τα βιο-απόβλητα με απόλυτα βιολογικό και φυσικό τρόπο ενώ το παραγόμενο άριστης ποιότητας κομπόστ που θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για την κάλυψη μέρους των αναγκών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καθώς και των χώρων πρασίνου του Δήμου.

Πρότυπος Πράσινος Δήμος

“Μεθοδικά και πιστοί στις δεσμεύσεις μας κάναμε ακόμη ένα βήμα προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να γίνει πρότυπος Πράσινος” επισήμανε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος Ρόδου εντάσσεται πλέον στους πρώτους οικολογικούς δήμους που θα εφαρμόσουν πιλοτικά, την συνοικιακή κομποστοποίηση και που αποσκοπούν, μέσα από την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων με όρους κυκλικής οικονομίας, να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Στόχοι του Δήμου Ρόδου είναι μεταξύ άλλων:

  • η μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • η εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων,
  • η προστασία του περιβάλλοντος και
  • η δημιουργία ισχυρών περιβαλλοντικών κινήτρων στους δημότες.

158.720 ευρώ το κόστος

Η προμήθεια των κομποστοποιητών αξίας 158.720€ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και εντάσσεται στο πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 στο οποίο ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει ως εταίρος.

Τα οφέλη

Ρόδος: Πρότυπος δήμος στη διαχείριση των απορριμμάτων

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια καλή επιλογή επεξεργασίας στην πηγή. Είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες.

Από έρευνες που έγιναν στη Ρόδο, προκύπτει ότι τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν περισσότερο από 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (ΑΜΚ) είναι μικρές κλειστές, φιλικές προς το περιβάλλον, ολοκληρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, με μηδενισμό των εκλυόμενων οσμών και των διασταλαζώντων υγρών.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συγκεντρώνουν τα βιοαπόβλητα τους σε μικρές κομποστοποιήσιμες σακούλες και ειδικούς κάδους που έχει ήδη προμηθευτεί ο Δήμος και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στους ΑΜΚ, όπου θα έχουν πρόσβαση, με τη χρήση ειδικής κάρτας.

Πηγή: rodiaki.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here