Αρχική Καταστροφές Η παγκόσμια κρίση νερού αγγίζει το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού

Η παγκόσμια κρίση νερού αγγίζει το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού

0
νερό
Διαφήμιση

Η παγκόσμια κρίση νερού έχει αγγίξει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε 17 χώρες ο πληθυσμός ζει σε περιοχές με εξαιρετικό πρόβλημα στους υδάτινους πόρους.

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI) προειδοποίησαν ότι η αύξηση της κρίσης του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερα “μηδενικά ημερήσια”. Ένας όρος που κέρδισε δημοτικότητα το 2018, καθώς το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική ήρθε επικίνδυνα κοντά στην εξάντληση του νερού.

νερό

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το Κατάρ, το Ισραήλ και ο Λίβανος κατατάχθηκαν στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο.
Μαζί με το Μπαντγίς στο Αφγανιστάν, Γκαμπορόνε και Τζουανένγκ στη Μποτσουάνα τις περιοχές με τις περισσότερες πιέσεις από το νερό.

Η WRI ανέφερε ότι τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια παγκόσμια κρίση νερού. Που θα απαιτήσει καλύτερη πληροφόρηση, σχεδιασμό και διαχείριση των υδάτων.

“Το νερό έχει σημασία, δήλωσε ο Betsy Otto, παγκόσμιος διευθυντής για το νερό στο WRI.
Επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση των υδάτων.
Οι πληθυσμοί και οι οικονομίες μας αυξάνονται και απαιτούν περισσότερο νερό.
Αλλά η προσφορά μας απειλείται από την αλλαγή του κλίματος, τα απόβλητα των υδάτων και τη ρύπανση”.

νερό

Ο παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός συνέκρινε το διαθέσιμο νερό στο μέρος στην κατανάλωση στα σπίτια, τις βιομηχανίες, την άρδευση και το ζωικό κεφάλαιο.

Στις 17 χώρες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό άγχος στο νερό, διαπιστώθηκε ότι:

  • Η γεωργία, η βιομηχανία και οι δήμοι χρησιμοποιούν μέχρι και το 80% των διαθέσιμων επιφανειακών και υπογείων υδάτων σε ένα μέσο έτος.
  • Δώδεκα από τις 17 χώρες υψηλού κινδύνου ήταν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

νερό1

Το επίπεδο πιέσεων από το νερό στην Ινδία, μια χώρα με περισσότερο από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ήταν εντυπωσιακό, ανέφεραν οι ειδικοί.
Η Ινδία κατέλαβε την 13η θέση στην έκθεση. Τον Ιούλιο, οι βρύσες στη νότια πόλη Τσενάι στέρεψαν και δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν μια άδεια λίμνη.

“Η πρόσφατη κρίση των υδάτων στο Τσενάι κέρδισε παγκόσμια προσοχή. Αλλά διάφορες περιοχές στην Ινδία αντιμετωπίζουν χρόνια το ίδιο πρόβλημα”.
Αυτό δήλωσε ο Shashi Shekhar, πρώην γραμματέας του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων της Ινδίας, και ανώτερος συνεργάτης της WRI.

νερό

Αν και οι ΗΠΑ δεν είχαν υψηλά επίπεδα προβλήματος, Νέο Μεξικό και Καλιφόρνια, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στο νερό.
Το Νέο Μεξικό βρέθηκε ότι έχει “εξαιρετικά υψηλή” πίεση στη διαθεσιμότητα νερού. Πρόβλημα ισοδύναμο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ερυθραία.

νερό2

Το πρόβλημα με το νερό μπορεί να επιδεινώσει τις συγκρούσεις και τη μετανάστευση

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει ότι “ενώ οι συνέπειες της ξηρασίας είναι συχνά αόρατες, είναι σημαντικές και προκαλούν δυστυχία σε αργή κίνηση”.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα του κινδύνου για το νερό. Και προειδοποιεί για άλλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη νερού.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το πρόβλημα με το νερό μπορεί να επιδεινώσει τις συγκρούσεις και τη μετανάστευση. Να απειλήσει την προσφορά τροφίμων. Και να θέσει σε κίνδυνο τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από το νερό, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και της μεταποίησης, σημειώνει η WRI.

“Η εικόνα είναι ανησυχητική σε πολλά μέρη του πλανήτη. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το το πρόβλημα από το νερό δεν είναι μοίρα, δήλωσε ο Betsy Otto.
Αυτό που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε είναι να προσποιούμαστε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί.
Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, γνωρίζουμε ότι σε πολλά μέρη θα δούμε αστάθεια, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις. Είτε υπερβολικά, είτε πολύ λίγο στις ίδιες περιοχές”.

Πηγη: Guardian

Διαφήμιση